Care a fost primul cuvânt pe care Carol I l-a pronunțat în limba română. Ce limbă vorbea, de fapt, în realitate

Principele de Hohenzollern-Sigmaringen, Carol I, a fost primul rege care a condus Principatele Române și apoi România după abdicarea forțată de o lovitură de stat a lui Alexandru Ioan Cuza.

Carol I
Carol I

Tânărul Carol a trebuit să călătorească de la Düsseldorf la București, din cauza conflictului care exista între țara sa și Imperiul Austriac.

Pe 6 mai 1866, principele a sosit la Baziaş unde s-a întâlnit cu Ion C. Brătianu. Cei doi au călătorit separat pe un vapor, la clasa a II-a fără a schimba o vorbă, pentru a nu isca suspiciuni. Carol I intrat în ţara pe care avea să o conducă vreme de 48 de ani pe la Drobeta Turnu Severin.

„Jur” este primul cuvânt pe care Carol I l-a zis în limba română

Patru zile mai târziu, Carol I al României avea să intre în București. Aici a fost întâmpinat de 30.000 de oameni care voiau să-l vadă. El a depus jurământul în noua sa calitate de domnitor al Principatelor Unite Române în Palatul Mitropoliei chiar pe 10 mai, în ziua venirii sale.

Colonelul Haralambie a fost cel care a citat formula de jurământ românesc comunicată prințului în traducere franțuzească. Practic, până atunci, Carol I vorbea limba franceză.

„Jur de a păzi legile României; de a menține drepturile sale și integritatea teritoriului”, apoi prințul Carol, cu mâna dreaptă pe Evanghelie, a rostit în românește, cu voce fermă: „Jur”. Așadar, primul cuvânt pe care l-a rostit în limba română Regele Carol I a fost „jur”.

Ciudăţeniile primului cuplu regal al României

Cel mai longeviv domnitor al României, Regele Carol I (1839-1914), era un om rece, mereu preocupat de îndatoririle sale regale, precum era descris de către contemporanii săi și chiar de soția sa. De fapt, comportamentul lui a fost cel mai bine descris de Regina Elisabeta, care îl considera drept „un bărbat care își poartă coroana și în somn”. 

„Regele Carol era o persoană reticentă şi reţinută. În lungii ani petrecuţi în România nu a avut niciodată un prieten apropiat. Avea o anume rezervă, care a rămas una dintre trăsăturile sale distinctive, şi n-a părut să cedeze niciodată. (...) Regele ducea cu adevărat o viaţă singuratică. Foarte rar era văzut la vreo întrunire sau distracţie publică. Doar dacă prezenţa lui era absolut necesară“, dezvăluie şi Maude Rea Parkinson, potrivit Historia.ro

O formă de distanțare față de ceilalți a fost salutul regal, pe care domnitorul îl executa întotdeauna cu un singur deget, comportament descris în „Amintirile politice” ale ministrului liberal I.G. Duca.

Și Maude Rea Parkinson a scris despre particularitățile regelui. „Mi s-a spus adesea că la audienţe nu şedea niciodată, chiar dacă durau o oră. Vizitatorul era astfel obligat să stea şi el în picioare “, se mai arată în volumul „Douăzeci de ani în România“ (1889-1911).

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
moonhouse mikael genberg jpg
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image png
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net