Care este bulevardul din București unde poți găsi „arborele de gumă”: „Avem o specie de copac de acum 409 ani!”

Primăria Sectorului 6 a informat, vineri, că bucureștenii au acum ocazia de a admira un copac de o valoare istorică impresionantă, plantat de-a lungul unui bulevard important din Capitală.

Arborele de gumă arată spectaculos toamna / foto: Primaria Sectorului 6
Arborele de gumă arată spectaculos toamna / foto: Primaria Sectorului 6

Este vorba despre un arbore din specia Liquidambar, cunoscut și sub denumirea de Arbore de gumă, o specie veche de 409 ani care oferă, în această perioadă, un spectacol extraordinar de culori.

Această specie deosebită a fost menționată pentru prima dată de naturalistul spaniol Francisco Hernández în 1615, în lucrările sale publicate postum.

El descria acest arbore ca fiind unul de mari dimensiuni, ce produce o gumă parfumată asemănătoare chihlimbarului lichid, impresionând prin trăsăturile sale.

Cu toate acestea, Liquidambar a fost introdus în Europa mult mai târziu, în anul 1681, de John Banister, un colecționar misionar care, la cererea episcopului Compton, a plantat exemplarele în grădinile palatului din Fulham, Londra.

De atunci, arborele a continuat să impresioneze prin frumusețea și adaptabilitatea sa, devenind o alegere populară pentru decorarea grădinilor și parcurilor europene.

Arborele de gumă arată spectaculos

Arborele de gumă este cunoscut pentru aspectul său spectaculos, datorită frunzelor sale în formă de stea cu cinci colțuri, asemănătoare cu cele ale arțarului, și a fructelor tari, cu țepi.

La început, frunzișul său are o nuanță de verde strălucitor, care pe măsură ce anotimpurile se schimbă, capătă treptat o paletă impresionantă de culori de toamnă: auriu, portocaliu, roșu intens și chiar nuanțe de violet-bordo.

În plus, florile acestui arbore sunt mici, de culoare galben-pal, grupate în buchete care devin fructe rotunde, de circa 3 cm, de culoare brună la maturitate. Aceste fructe rămân pe ramuri până în primăvara anului următor, oferind o priveliște aparte.

Arborele poate atinge înălțimi de peste 10 metri și se dezvoltă excelent în zone cu semi-umbră sau expunere directă la soare. Preferă solurile bine drenate, umede, acide și argiloase, iar unul dintre avantajele sale majore este rezistența la frig, ceea ce îl face ideal pentru peisajele urbane.

Toamna, arborele de gumă strălucește

Toamna este momentul în care arborele de gumă strălucește cel mai mult, oferind un adevărat spectacol de culori, motiv pentru care este des întâlnit în amenajările peisagistice din grădini și spații verzi.

În prezent, arborele poate fi admirat și pe Valea Largă, bulevardul construit recent în București, după o pauză de 35 de ani în dezvoltarea infrastructurii rutiere majore.

Această zonă a fost complet transformată într-una modernă, civilizată și funcțională, oferind astfel un plus de confort locuitorilor și o imagine proaspătă Sectorului 6. Reprezentanții Primăriei au subliniat că pe Valea Largă au fost plantați peste 1.000 de arbori, contribuind la o estetică verde și un mediu plăcut pentru comunitate.

Alegeri parlamentare 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Charlene, Albert și gemenii, Foto Palatul Princiar jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1 masca pentru par uscat jpg jpeg
shutterstock 2450417569 jpg
INSTANT ILUSTRATIE VOT PARLAMENTARE 20 INQUAM Photos Octav Ganea jpg
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
vladimir putin gettyimages jpg
Marcel Ciolacu declaratii dupa alegerile parlamentare 2024  Foto Inquam Photos  Octav ganea (6) jpg
Gara de Nord FOTO Shutterstock jpg
cuvant pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net