Care este cea mai coruptă țară din UE. Pe ce loc se află România

Ultima actualizare:

S-a stabilit care este cea mai coruptă țară din Uniunea Europeană. Din păcate, România prinde podiumul în acest clasament rușinos.

Uniunea Europeană FOTO via News

Potrivit celui mai recent raport al Transparency International, Ungaria este percepută ca cea mai coruptă țară din blocul comunitar format din 27 de state ,transmite Politico.

Ungaria este cea mai coruptă țară din UE

Podiumul în acest clasament este completat de Bulgaria și România, care nu au înregistrat nicio îmbunătățire semnificativă în ultimul deceniu.   

Ungaria, Bulgaria și România au obținut scoruri cuprinse între 42 și 46 din 100. La polul opus se află Danemarca, care a obținut 90 de puncte, urmată de Finlanda cu 87 de puncte și Suedia cu 83, potrivit studiului Transparency International.

La nivel global, țara noastră ocupă locul 63, având o schimbare nesemnificativă față de datele din 2021, când a înregistrat 46 de puncte.

De altfel, în clasamentul corupției, România a oscilat între 43 și 48 de puncte, în ultimii 10 ani.

Cum se calculează acest clasament al corupției

Indicele folosește date din sondaje bazate pe interviuri cu experți și oameni de afaceri din diverse surse (inclusiv Banca Mondială și Forumul Economic Mondial) pentru a clasifica 180 de țări din întreaga lume în funcție de nivelul perceput de corupție, pe o scară de la 0 la 100, unde țările „sănătoase” au un numar cât mai mare.

Raportul Transparency International se concentrează pe exemple specifice care implică funcționari publici, de la mită la deturnarea de fonduri publice, precum și pe capacitatea guvernelor de a limita corupția în sectorul public, transmite adevărul.

La nivel mondial, pe lângă țările scandinave, în partea fruntașă a clasamentului se găsește și Noua Zeelandă (87), datorită „instituțiilor lor democratice puternice și a respectului față de drepturile omului.”

În schimb, Rusia are unul dintre cele mai slabe rezultate din Europa de Est, ocupând locul 137 din 180, cu un punctaj de 28. Invazia Ucrainei este o „reamintire clară a amenințării pe care corupția și absența responsabilității guvernamentale o reprezintă pentru pacea și securitatea globală", potrivit unui comunicat de presă al Transparency International.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
ulei masline jpg
Ai aceasta bancnota in portofel Detaliul scapat de toti pana acum va produce surprize majore jpg
Ion Gavrila Ogoranu jpg
Domeniile Murani FOTO destinatiaanului.ro
hipodrom baneasa jockeyclub1 jpg
supermarket jpeg
cruce pixabay jpg
parau peta1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net