Casele din Ungaria, noua ţintă a românilor. Cât costă, de fapt, o locuință la „vecini”

O speranţă vine din Ungaria, acolo unde o casă cu tot cu teren poate fi achiziţionată la un preţ începând de la 5.000 de euro.

image

Arădenii, cei mai apropiaţi de graniţa cu Ungaria, au fost primii care au început să investească în locuinţele de la vecini.

Preţurile sunt incomparabil mai mici faţă de ce oferă piaţa imobiliară din România. În timp ce în ţara noastră doar oamenii foarte bogaţi se pot muta la casă, arădenii, apoi şi români din alte zone la ţării au devenit proprietari în Ungaria.

Cât costă o casă cu teren în Ungaria

De mare ajutor e şi reţeaua de autostrăzi din ţara vecină care le permite românilor să parcurgă drumul într-o oră, o oră şi jumătate. Asta dacă proprietarul casei din Ungaria pleacă din Timişoara.

Cu alte cuvinte, mai puţin decât timpul pierdut de un şofer în Bucureşti pe 20 de km. „Am teren de 4.000 de metri pătraţi şi m-a tentat foarte mult. E împărţită în 3 camere, baie, bucătărie. Aş vrea să o măresc. Eu zic că 15-20.000 de euro mai am de investit, ca să o fac aşa cum îmi doresc eu”, a explicat pentru ”Observator” Adela Todoran, proaspătă proprietară a unei case de vacanţă în Ungaria pe care a plătit 5.000 € cu tot cu teren.

Citește și - Cum să îți încălzești casa cu balegă de vacă. „Cărbunele săracului”, metoda ingenioasă folosită de niște români

Casa e din cărămidă, iar utilităţile sunt trase până la poartă. Ca Adela, care lucrează în Timişoara, sunt alte sute de români care au luat această decizie. Muncesc în România şi locuiesc în Ungaria şi asta pentru că în ţara vecină nu sunt locuri de muncă disponibile, scrie ”Adevărul”.

„Curentul şi gazul sunt cu mult mai ieftine ca la noi. Dacă am o problemă şi ne vine o scrisoare, merg la poştă şi nu ştiu să vorbesc, imediat prin telefon, de la primărie, îmi trimite translator. Am fost bine primiţi. Nu am fost respinşi şi asta face foarte mult”, spune şi Maria Ungur, o altă româncă proprietară a unei case în Ungaria.

Locuinţele sunt mult mai ieftine decât în ţară şi au toate facilităţile
Locuinţele sunt mult mai ieftine decât în ţară şi au toate facilităţile

Ea a cumpărat casa cu 12.000 € cu tot cu 2.800 mp de teren. A renovat-o şi acum ar vrea să o vândă, la preţ dublu.

În oraşul Bătania, aflat la doar 6 km de frontiera română, se găseau case şi cu 2.500 €. Între timp, preţurile au crescut, odată cu interesul tot mai mare al arădenilor de a investi în aceste case ieftine, dar chiar şi acum se găsesc locuinţe cu preţuri pornind de la circa 10.000 €, scrie Agerpres.

În ciuda preţului foarte mic, ele sunt în stare foarte bună şi cu toate utilităţile, inclusiv gaze. Multe au fost părăsite de proprietarii unguri care s-au retras în alte zone ale ţării după locuri de muncă.

O casă în Dombegyhaz, la 5 km de frontieră, e la jumătate din preţul unei case din zona rurală a Aradului, care ajunge la 25.000 €, informează Agerpres.

Ungurii iau benzină de la noi

În ultima vreme, ajutorul pare să devină reciproc. În timp ce românii se bucură de preţurile mici la case, ungurii trec frontiera ca să cumpere carburant, după ce în ţara vecină preţurile au explodat, informează adevarul.ro.

Chiar primarul unei comune din Ungaria spune mai în glumă mai în serios că ”sărăcia te face creativ”.

Toate maşinile instituţiei fac drumul până în România pentru a face plinul. Şi astfel procedează sute de şoferi unguri.

De exemplu, în localitatea maghiară Biharkeresztes, staţiile Mol vindeau la începutul săptămânii benzina cu 626 forinţi pe litru (adică 7,80 lei potrivit BNR) şi motorina cu 690 forinţi pe litru (8,59 lei). Iar, la 7,7 km, în Borş, aceeaşi companie vinde benzina cu 6,56 lei litrul, iar motorina cu 7,69 lei. Anul trecut, situaţia era exact invers.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

image
image
image
image
image
image
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
Infographic 02 png
fond postasi 2 1698256806 jpg
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
dus jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net