Reguli noi pentru plafonarea energiei! Decizia care afectează milioane de români

Ultima actualizare:

Cozi, frig şi nervi. De frică să nu plăteasc facturi imense, oamenii s-au înghesuit la furnizorii de energie pentru a depune cereri pentru plafonarea preţurilor începând cu 1 ianuarie 2023. Ministrul Energiei a anunţat că legea privind plafonarea energiei electrice, deja publicată în Monitorul Oficial, va fi modificată pentru a se elimina depunerea declaraţiei de către cei care au mai multe case.

Consumatorii casnici  sunt speriaţi ca de la  1 ianuarie să nu le vină  facturi mărite
Consumatorii casnici sunt speriaţi ca de la 1 ianuarie să nu le vină facturi mărite

Haosul din legea care stabileşte noile preţuri la energie continuă. Guvernul va adopta săptămâna viitoare o nouă ordonanţă de urgenţă pentru a elimina declaraţia pentru cei care au mai multe locuri de consum.

După ce românii au format cozi la furnizorii de energie pentru a depune declaraţia şi cererea pentru plafonarea preţului la energie şi au stat în frig, statul se gândeşte acum să simplifice procedura. Ministrul Energiei a anunţat eliminarea declaraţiei pe propria răspundere pentru plafonarea preţurilor, la scurt timp după ce PSD a anunţat că va cere acest lucru în coaliţie.

Acum articolul din ordonanţă suna astfel: „În cazul clienţilor casnici, preţul final facturat se aplică doar la locurile de consum de domiciliu/reşedinţă ale clienţilor finali. Clientul casnic care are atât adresă de reşedinţă, cât şi adresă de domiciliu poate beneficia de preţul plafonat prevăzut la alin. (1) lit. a) şi b) fie la adresa de domiciliu, fie la adresa de reşedinţă, pe baza unei declaraţii pe propria răspundere depusă la furnizor, privind faptul că nu beneficiază de preţ plafonat pentru un alt loc de consum”.

image

Deja oameni au făcut cozi la sediile acestora

„Referitor la prevederea din legea aprobată de Parlament prin care românii cu mai multe locuri de consum au obligaţia să dea o declaraţie pe proprie răspundere, anunţ că situaţia este în curs de rezolvare”, a precizat şi ministrul Energiei, Virgil Popescu, după ce încă de săptămâna trecută premierul ceruse acest lucru.

Atenţie însă, Guvernul va renunţa la declaraţia pe proprie răspundere pentru casnicii cu mai multe locuri de consum de energie, pentru restul categoriilor această declaraţie rămâne: familii cu cel puţin trei copii, familii monoparentale, bolnavi cu aparate medicale.

Documentele pot fi depuse atât online, cât şi fizic. Deja, cei mai în vârstă care nu sunt obişnuiţi cu tehnologia au format deja cozi imense la sediile companiilor. Clienţii nu au înţeles regulile, au stat în frig, fără să primească lămuriri despre ceea ce au de făcut.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net