Toți românii trebuie să știe. Ce se întâmplă cu facturile de energie electrică, dacă nu depui cererea de plafonare la timp

Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat marți seara legea privind plafonarea prețurilor la energie electrică de la 1 ianuarie. Experții în energie electrică susțin, totuși, că aplicabilitatea acesteia este una deficitară. Mulți români se vor alege cu facturi colosale la curent, dacă nu o depun la timp!

Experții în energie electrică au dezbătut intent aplicabilitatea legii privind plafonarea prețurilor la energie electrică.

„Avem din nou o lege care induce confuzie”

Dumitru Chisîliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, a declarat că legea promulgată de Iohannis va genera confuzie pentru românii care fie vor fi puși pe drumuri, fie vor fi buni de plată. 

Așa cum ne am obișnuit pe parcursul ultimului an avem din nou o lege care induce confuzie și pune românii pe drum sau îi pune la plată. Modul populist în care s-a dorit construirea legii plafonării prețului la energie prin introducerea diferitelor categorii de beneficiari (care în mod normal sunt apanajul altor acțiuni de sprijinire a consumatorilor), dar mai ales prin dorința de a se aplica plafonarea la un singur loc de consum”, a spus acesta, potrivit adevarul.ro. 

Mai mult, expertul susține că dacă românii nu vor depune această declarație la furnizor, indiferent de drepturi, nu vor beneficia de ele în luna livrării. 

Dumitru Chisîliță a mai adăugat faptul că legea valabilă de la 1 ianuarie condiționează limitarea obținerii unui preț plafonat sub un nivel de 1,3 lei/kWh de obligativitatea fiecărui consumator în parte de a transmite până la 31 decembrie 2022, către furnizorul de energie electrică, o solicitare în cadrul căreia trebuie să declare, pe proprie răspundere, că se încadrează în una din situațiile prevăzute de lege:

  • utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza declaraţiei pe propria răspundere, pentru întreg consumul realizat;
  • au în întreţinere cel puţin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învăţământ, pentru întreg consumul realizat;
  • familii monoparentale care au în întreținere cel puțin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respective 26 ani în cazul în care urmează o formă de învațământ, pentru întreg consumul realizat
  • au mai multe locuințe, și pot și doresc să beneficieze de preț plafonat la energie electrică sub 1.3 lei/kWh
  • nu au mai multe locuințe, dar au adresa de domiciliu diferită de adresa de reședință, și pot și doresc să beneficieze de preț plafonat la energie electrică sub 1.3 lei/kWh

Citește și - Rabla pentru becuri. Consum redus, facturi mai mici! Regulile programului

Dar, modul în care a fost scrisă această lege duce la o măsură hilară. Legea stabilește că prețul plafonat sun 1,3 lei/kWh se aplică exclusiv pentru ”locurile de consum de domiciliu/reședință”. Această situație determină necesitatea ca un furnizor să acorde aceste plafonări și să-și recupereze banii de la stat exclusiv în situația în care se asigură că clientul casnic beneficiază o singură dată de preț plafonat la un singur loc de consum. În aceste condiții furnizorul trebuie să fie informat și să primească o declarație pe proprie răspundere că acesta are un singur loc de consum unde va beneficia de preț plafonat și care este acela și să declare tot pe proprie răspundere că nu are un alt loc de consum unde poate beneficia de preț plafonat sub 1.3 lei/kWh: ”poate beneficia de prețul plafonat prevăzut la alin. (1) lit. a) și b) fie la adresa de domiciliu, fie la adresa de reședință, pe baza unei declarații pe proprie răspundere depusă la furnizor, privind faptul că nu beneficiază de preț plafonat pentru un alt loc de consum”, a mai spus Dumitru Chisăliță.

Românii care nu depun declarațiile se vor alege cu facturi uriașe

Expertul în energie electrică susține că legea este absurdă dintr-un singur motiv: acela că, în preajma sărbătorilor, românii trebuie să alerge în stânga și în dreapta pentru a depune aceste declarații, la furnizor, conform legii. În caz contrar, vor ajunge să plătească facturi colosale la energia electrică. 

„Ce se întâmplă dacă nu vei face asta? Vei achita 1,3 lei/kWh. Adică vei achita cu 60 – 90% mai mult pentru energia electrică consumată în situația în care te ai fi încadrat la condițiile de plafonare prevăzută de lege.

Ce s-ar putea face? O nouă Ordonanță de Urgență pentru modificarea Legii de aprobare a unor Ordonanțe de Urgență pentru modificarea Ordonanțelor de Urgență, care au modificat Ordonanțele de Urgență privind plafonarea prețului, care să elimine această prevedere privind acordarea plafonării exclusive pentru o singură locuință”, a mai declarat expertul, potrivit sursei citate. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net