Vestea care dă fiori românilor. Cum vor fi calculate facturile la curent, din ianuarie 2023!

Epopeea modalității de calculare a facturilor la energie electrică pare să fi ajuns la final, după luni bune în care furnizorii și statul au jucat, efectiv, ping-pong cu acest subiect, încât, atunci când este adus în discuție nu are cum să nu dea fiori, ținând cont de scumpirile din ultimul an.

Consumul de energie electrică dă emoții consumatorilor, în lipsa unei formule stabile de calcul
Consumul de energie electrică dă emoții consumatorilor, în lipsa unei formule stabile de calcul

Plafoane peste plafoane, facturi întârziate sau clienți taxați într-un mod barbar, pentru ca mai apoi să se dovedească faptul că datoriile erau mult mai mici... Sunt doar câteva dintre situațiile care au zăpăcit complet piața de energie electrică și au înfuriat abonații, deja afectați de scumpirile tuturor utilităților.

Când lucrurile păreau că au fost stabilite, fiind promovate praguri de consum, utilizatorii au primit o nouă veste. Pragurile de consum vor fi scăzute! Statul a intervenit, chiar la finalul lunii octombrie, și a promis noi formule de calcul. Ei bine, fix ce nu își doreau abonații să audă, în prag de iarnă. Cine poate fi încântat de modificarea modificării, într-o perioadă de scumpiri venite pe bandă rulantă? Mai ales că mulți români încearcă să își bugeteze cheltuielile, în materie de utilități, iar lipsa unei baze concrete de calcul nu permite acest lucru.

Parlamentul a anunțat, marți, 6 decembrie, că au fost stabilite patru noi plafoane de consum, care vor determina costul fiecărui kilowat. Au fost luați în calcul și consumatorii vulnerabili. Cel mai important aspect ține de transmiterea indexului autocitit. Cine nu va face acest lucru va achita facturi estimate, în funcție de media de consum a ultimelor trei luni. Și după cum mulți abonați știu, estimările furnizorilor, în materie de facturi, pot fi nemiloase.

Așadar, noile praguri stabilite de statul român și de furnizorii de energie electrică sunt următoarele:

- cine consumă sub 100 de kilowați va avea de achitat 0,68 de lei pe kilowat;

- cine consumă sub 255 de kilowați va avea de achitat 0,80 de lei pe kilowat;

- cine va consuma între 255 și 300 de kilowați va achita primii 255 la preț plafonat, iar diferența la prețul din contract.

- cine va consuma peste 300 de kilowați va achita facturile la energie electrică la prețul întreg din contractul încheiat cu furnizorul ales.

Evident, aceste preaguri se aplică în cazul persoanelor fizice abonate, pentru firme existând un singur cost plafonat, mai precis 1 lei pentru fiecare kilowat consumat.

Aceste modificări, dacă nu vor fi schimbate, ar trebui să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2023. Consumatorii care beneficiază de contoare electronice inteligente trebuie să fie foarte atenți. Chiar dacă acestea ar trebui să trimită indexul lună de lună, acest lucru nu se întâmplă de fiecare dată. Astfel, cel mai sigur este să citiți indexul, în perioada de raportare, ideal în ultima zi, și să îl înregistrați, prin telefon, site sau aplicațiile disponibile pe telefoanele mobile.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Cristina Pazurati în vizita la Tristan Tate FOTO Antena 3 CNN / Wowbiz
barbat suparat jpg
bani valuta curs valutar dolari pexels jpg
cub cornel Ilie png
facebook messenger jpeg
Zodiac - horoscop FOTO Shutterstock
cub Otniela png
codruta began jpg
image
image
image
image
image
image
Fratii Tate escortati de politisti la iesirea din sediul DIICOT 26 ianuarie FOTO Inquam Photos Sabin Cirstoveanu
Cristina Pazurati în vizita la Tristan Tate FOTO Antena 3 CNN / Wowbiz
barbat suparat jpg
bani valuta curs valutar dolari pexels jpg
facebook messenger jpeg
gun 4560173 960 720 jpg