Cum să îți încălzești casa cu balegă de vacă. „Cărbunele săracului”, metoda ingenioasă folosită de niște români

În mediile rurale, tehnologia și banii încă mai reprezintă, în 2023 aproape, o problemă reală. Câțiva români au găsit o metodă ingenioasă de a încălzi casa, fără gaze, calorifere electrice sau centrală. Balegă de vacă!

Cum să îți încălzești casa iarna
Cum să îți încălzești casa iarna

Localnicii din comuna Vorniceni, Botoșani, au găsit o metodă ingenioasă prin care pot să genereze căldură în casă. Este vorba despre un combustibil unic în România care se numește tizic și este făcut, atenție, din balegă de vacă. Sătenii spun că este atât ieftin, cât și eficient. Nu numai că îi scutește de facturile colosale de la energie electrică, ci și încălzește foarte bine locuințele. 

Cum folosesc localnicii tizicul

Cei din comuna Vorniceni folosesc tizicul pentru a se încălzi încă din cele mai vechi timpuri. Mai exact, acest „cărbune al săracului” nu este altceva decât balegă de vacă, amestecată cu resturi vegetale și lăsată la uscat. Cel mai des, oamenii vârstnici, dar și cei nevoiași, care nu-și permit lemne sau cărbuni, îl folosesc, notează adevarul.ro

Oamenii în vârstă din Vorniceni nu se prea laudă cu bunuri materiale, cei mai mulți dintre ei ducându-și traiul cu chiu, cu vai, de pe o zi pe alta. Sărăcia i-a împins să găsească metode inedite pentru a supraviețui pe timp de iarnă. Pentru că cei tineri aleg să muncească în străinătate, resursele celor bătrâni rămân, din păcate, limitate. Astfel, cu ajutorul tizicului, pot avea casa încălzită iarna, atunci când este frig și îngheț. 

„Era singura sursă de încălzire. Lemnul era scump și la distanță mare de Vorniceni, fiind adus tocmai de la Suceava. Posibilitate de transport nu era, bani nici atât, tizicul era singura alternativă”, a spus Ion Frunzetti, unul dintre localnici, după cum informează sursa citată. 

„Cine nu avea animale se ruga de alții să-i dea măcar o căruță de tizic. Vara se muncește pe rupte la tizic, ca să aibă cum să se încălzească iarna”, a mai completat săteanul.

Citește și - Soluţii practice şi ieftine pentru iarna aceasta: facturi mici, căldură în case!

Cum se prepară tizicul

Săteanca Ana Lupu a povestit cum se prepară, de fapt, tizicul, cunoscut și drept „cărbunele săracului”. Bătrâna a mărturisit că balega vitelor este un „ingredient” esențial în realizarea cărbunelui și procesul nu este deloc unul simplu. 

Pentru a avea căldură iarna, sătenii muncesc enorm pe timp de vară, pentru a face tizic. Îl adună, îl pun la uscat, îl calcă în picioare până se formează ca o pastă, îi dau o formă și din nou îl pun la uscat. Arderea lui este una lentă, astfel că odată introdus în sobă sau plită, generează căldură pe timp îndelungat. 

„Se strângea bălegarul de la vite, se amesteca cu resturi, cu pleavă de la grâu și se făcea o grămadă. Se lăsa o perioadă, și șase luni, la macerat. Apoi, îl călcam cu picioarele și se făcea ca o pastă, după care îi dădeam o formă și îl lăsam toată vara la uscat. Era muncă multă. Toată lumea muncea la tizic să aibă cu ce se încălzi. Dar se mai lua câte un rachiu și mergea treaba”, a spus aceasta. 

„Noi ne încălzim cu tizicul toată iarna. Dacă încarc plita cu tizic, nu mai am treabă. Până a doua zi este cald”, a mai spus bătrâna. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
dubrovnik croatia summer time 3499458 1280 jpg
banner bojdeuca lui creangă jpg
grigore alexandrescu poet jpg
familia care s a mutat din america in romania jpg
iasi din drona png
millau1 jpeg
moonhouse mikael genberg jpg
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net