Care este cel mai vechi lucru din lume. A fost găsit în corpul unui animal preistoric și readus la viață după 32.000 de ani

În urmă cu câțiva ani, pe malurile râului Kolmya din Siberia, acolo unde cercetătorii obișnuiesc să caute schelete de mamut, oamenii de știință din Rusia au descoperit cel mai „vechi lucru în viaţă” de pe Pământ. Mai exact, este vorba despre semințele unui fruct, depozitate de veverițe în permafrost, în urmă cu 30.000 de ani.

Care este cel mai vechi lucru din lume / foto: Pixabay
Care este cel mai vechi lucru din lume / foto: Pixabay

Cine ar fi crezut că o nouă specie necunoscută de plante poate fi readusă la viață? Cercetătorii au descoperit în urmă cu câțiva ani tulpina unei plante care s-a păstrat intactă timp de 32.000 de ani într-o săpătură la 38 de metri sub pământ în Siberia.

Fructul fusese păstrat în creasta unei veverițe arctice de pământ pe tundra din nord-estul Siberiei și fusese înghețat permanent până acum câțiva ani, când oamenii de știință au săpat și au găsit cadavrul animalului.

Potrivit datelor de laborator, ea a fost expusă la o temperatură constantă de -7°C și, prin urmare, s-a păstrat atât bine. Semințele și anumite celule pot supraviețui pentru perioade lungi de timp în anumite condiții. Imediat ce tulpina a fost scoasă pentru studiu, oamenii de știință au făcut ceva uimitor: au reușit să o readucă la viață! Este vorba despre Silene Stenophylla, o floare care creştea pe Pământ în urmă cu 30 de milenii. Floarea a devenit, astfel, cel mai „vechi lucru în viaţă” de pe suprafaţa Pământului.

Cel mai „vechi lucru în viaţă” de pe Pământ

Silene Stenophylla / foto: Shtiu.ro
Silene Stenophylla / foto: Shtiu.ro

„Ar fi vital pentru ecosistem dacă am reuşi să readucem la viaţă unele dintre plantele cultivate acum mii de ani şi dispărute între timp”, a declarat botanista Elaine Solowey, de la Institutul pentru Studii de Mediu din Israel, potrivit shtiu.ro.

Astfel, cercetătorii ruși de la Institutul de Biofizică Cell au reușit să reproducă, din fructele respective, plante din familia Silene Stenophylla. Planta Silene Stenophylla creşte şi în zilele noastre în tundra siberiană. Ea prezintă însă o serie de diferenţe semnificative faţă de „verişoarele” ei străvechi care au fost reînviate.

Dacă toate plantele vor dispărea de pe suprafața Pământului, va exista un exces de dioxid de carbon, deoarece nu vor mai exista plante care să-l transforme în oxigen. Oamenii sau oricare ființă vie de pe planetă va fi în pericol de dispariție și eliminarea plantelor din ecosistem ar putea să ducă la distrugerea rasei umane.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Catherine Zeta Jones si Michael jpg
image
image
image
image
image
image
gravida jpg
bani jpeg
wave 5255593 1280 jpg
vreme furtuna png
Crestere salariu FOTO Shutterstock
colegiu iasi jpg
beach 2100369 1280 jpg
fructe liofilizate1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net