Ce este Codul lui Hammurabi, cel mai vechi set de legi din istorie. Cum a fost descoperit
La sfârșitul mileniului al III-lea î.Hr., au apărut primele texte de lege scrise. Codul lui Hammurabi a fost descoperit în Iran, în 1901, este săpat în piatră, datează din anul 1760 înainte de Hristos și este cel mai vechi set de legi cunoscut în zilele noastre.
Codul lui Hammurabi este considerat un barometru care reflectă valorile timpurii ale societății umane. Rege al Babilonului și autor al codului omonim, Hammurabi a fost cel mai valoros conducător din Mesopotamia în al doilea mileniu î.Hr.
Codul lui Hammurabi este un set de legi de 282 de articole cu norme de drept civil și penal, de drept administrativ, comercial și drept al familiei. La vremea respectivă, din dorința de a atenua conflictele sociale și de a reglementa relațiile din societate, regele Babilonului a creat acest cod.
Setul conține legi care erau neobișnuite pentru acea vreme. Acesta prevedea posibilitatea răscumpărării a sclavilor și existau reguli care obligau templele să ofere împrumuturi fără dobândă săracilor, bolnavilor și războinicilor care fuseseră luați în captivitate. În plus, preoții și înalții funcționari, favorizați față de oamenii liberi și sclavi în dreptul penal, erau aspru pedepsiți pentru comiterea de infracțiuni grave.
Cum a fost descoperit Codul lui Hammurabi
Codul lui Hammurabi a fost descoperit în 1901, la trei ani după ce o expediție științifică franceză condusă de Jean-Jacques de Morgan a început săpăturile arheologice în situl orașului antic Susa, în sud-vestul Iranului de astăzi.
În decembrie 1901, o prima bucată dintr-un bloc de bazalt negru pe care se afla săpat o parte din codul lui Hammurabi a fost descoperită, iar apoi, în luna ianuarie a anului următor, a fost găsit al doilea fragment al blocului, împreună cu restul codului.
Monumentul, inscripționat cu Codul lui Hammurabi, are o înălțime de 2.25 metri, o lățime de 1.90 metri în partea de jos și de 1.65 metri în partea de sus. Zeul Soarelui este simbolizat în partea de sus, cu regele Hammurabi în fața sa. Astfel, regele Babilonului dorea să sublinieze faptul că legile din codul său proveneau de la zei puternici.
În partea de sus există 21 de coloane, dintre care 16 sunt complet lizibile. Cu toate acestea, celelalte cinci au fost distruse cu dalta. În partea inferioară a monumentului, textul este săpat pe 28 de coloane care sunt bine conservate și ușor de citit. În total, există 4.000 de rânduri și 8.000 de cuvinte, potrivit libertatea.ro.
Cele 282 de articole de legi
V. Scheil, primul editor al Codul, a împărțit textul în 282 de articole de legi. Primele cinci articole se ocupă de procedura de judecată. Articolele 6-13 reglementează furtul, care era aspru pedepsit. Apoi, 14-20 pedepsesc furtul de sclavi, de copii şi tăinuirea sclavilor fugari, recompensând pe cei ce prind sclavii fugiţi de la stăpân.
Următoarele 16 articole reglementează îndatoririle ostaşilor, tratând totodată şi regimul proprietăţii lor funciare. Articolele 42-47 fac o serie de precizări a poziţiei juridice a arendaşilor funciari, iar următoarele cinci privesc drepturile creditorului asupra fructelor de pe ogorul ce i-a fost dat în gaj, iar 53-56 statuează pedepsele la care se expun cei care nu folosesc canalele de irigaţie în conformitate cu regulile fixate de autorităţi.
Următoarele articole ocrotesc proprietarii funciari împotriva pagubelor aduse de animalele din cireada altuia, urmate de 59-66 care se referă la dreptul de proprietate asupra grădinilor. 35 de articole cuprindeau în principal norme privind proprietatea imobiliară şi, în secundar, dispoziţii referitoare la camătă. Articolele 100-107 se referă la activitatea negustorilor şi a auxiliarilor lor, iar alte patru articole se ocupă de cârciumi care, în acelaşi timp, serveau şi drept case de toleranţă. Articolele 112-116 reglementează contractul de depozit şi de împrumut.
127-195 fac referire la organizarea familială, iar 196-225 se ocupă de stabilirea pedepselor cuvenite în caz de vătămări corporale. Articolele 228-235 privesc activitatea şi răspunderea juridică a arhitecţilor si constructorilor de vase, prin articolele 236-277 codul stabileşte regimul juridic al contractului de închiriere, ultimele cuprinzând dispoziţii referitoare la sclavi.