Unde a fost găsit cel mai vechi ruj din lume! A fost inventat acum 4.000 de ani

Poate că mulți dintre noi presupunem că unele produse extrem de banale din ziua de astăzi sunt creații destul de noi. Ei bine, cu siguranță vom fi surprinși când vom auzi cât de vechi sunt, de fapt, unele dintre produsele noastre uzuale. Iar atunci când vine vorba despre ruj, se pare că acesta exista chiar și acum 4.000 de ani!

Rujul are o vechime de aproximativ 4.000 de ani / foto: Depositphotos
Rujul are o vechime de aproximativ 4.000 de ani / foto: Depositphotos

Există nenumărate produse despre care putem avea impresia greșită că sunt un concept relativ nou, apărut pe măsură ce lumea a devenit mai liberală și mai avansată tehnologic. Ei bine, istoria ne demonstrează că această supoziție este, de cele mai multe ori, una extrem de greșită! Potrivit informațiilor de la observatornews.ro, cel mai vechi ruj din lume ar fi fost utilizat acum 4.000 de ani!

Acest produs cosmetic antic a fost descoperit în anul 2001, într-o fiolă de clorit de mici dimensiuni și decorată. Oamenii de știință au găsit rujul în timpul unor săpături arheologice din provincia Jiroft, zonă ce se află în sud-estul Iranului. Mai recent, acest ruj a fost analizat de către o echipă de specialiști de la universitățile din Padova și Teheran, iar descoperirile lor au surprins întreaga lume.

Rujul de 4.000 de ani a fost găsit în Iran

Cercetătoriiau publicat rezultatele analizelor lor în Scientific Reports și se pare că rujul ar fi fost făcut între 1936 și 1687 î.Hr., fiind, astfel, cel mai vechi astfel de produs descoperit până acum. Nu se știe cui a aparținut rujul, însă având în vedere cât de scumpe ar fi fost astfel de produse în acele vremuri, trebuie să fi fost vorba despre o persoană importantă.

Specialiștii spun că, potrivit decorațiunilor de pe ambalaj, aceste produse se vindeau în recipiente standard, ce aveau forme specifice, pentru a putea fi identificate ușor de către cumpărători. Testele efectuate au găsit în compoziția rujului hematit, galena, fibre vegetale, cât și particule de cuarț din nisip măcinat, ori cristale, ce ar fi adăugat o notă de strălucire rujului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Accident limitator inteligent FOTO Info Trafic Romania png
image
image
image
image
image
image
cladiri  jpg
limitator viteza jpg
bloc pexels jpg
test bețe de chibrit jpeg
stema Romaniei  jpeg
index logo webp
vitamine esentiale pentru mamele care alapteaza jpg
rosii  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net