Ce este „taxa pe lux”! Cine va trebui să plătească noul impozit

Începând cu luna ianuarie a acestui an, una dintre numeroasele modificări fiscale puse în practică de către autorități este introdcucerea impozitului special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare. Acesta a devenit deja cunoscut și ca „taxa pe lux”.

Impozitul se aplică proprietăților și mașinilor de peste o anumită valoare / foto: Shutterstock
Impozitul se aplică proprietăților și mașinilor de peste o anumită valoare / foto: Shutterstock

Potrivit informațiilor de la adevarul.ro, Legea nr. 296/2023 vine cu un element cu totul inedit în țara noastră: proprietarii de mașini și locuințe scumpe vor plăti un nou impozit! Mai precis, este vorba despre cei care au o locuință în România cu valoarea de peste  2.500.000 de lei (aproximativ 500.000 de euro), cât și cei care au mașini înmatriculate, ori înregistrate, în țara noastră și a căror valoare depășește 375.000 de lei (aproximativ 75.000 de euro).

În privința locuințelor, pentru a calcula acest impozit se aplică cota de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea proprietății în cauză și plafonul neimpozabil de 500.000 de euro. În cazul mașinilor este exact același principiu, dar cota se aplică diferenței dintre valoarea vehiculului și plafonul neimpozabil de 75.000 de euro.

Mai precis, o persoană care deține o mașină în valoare de 100.000 de euro va plăti pentru aceasta un impozit de 75 de euro. Această sumă reprezintă 0,3% din 25.000 de euro, adică diferența dintre valoarea mașinii și plafonul neimpozabil. Iar pentru o casă de 1.000.000 de euro, acest nou impozit va fi de 1.500 de euro anual.

Taxa se plătește vreme de cinci ani

Un lucru pe care românii trebuie să îl știe, în privința acestui nou impozit este că atunci când vine vorba despre autovehicule, el se plătește pe o perioadă de 5 ani, ce începe din momentul în care are loc predarea-primirea autoturismului în cauză. Dacă acest moment a avut loc înainte de 1 ianuarie 2024, impozitul este datorat doar pentru segmentul de timp rămas până se împlinesc 5 ani.

O taxă de acest gen nu este un fenomen izolat din România, ci este un impozit ce există deja și în alte state. Acest tip de impozit mai poate fi întâlnit și în Franța, Danemarca, dar și în Republica Moldova.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
klaus iohannis 3 jpg
image
image
image
image
image
image
vama veche foto Digital Adviser2 jpg
maioneza fara oua jpg
presedinti 768x483 jpg
oua vopsite de paste jpeg
cipru shutterstock jpg
oua rosii paste jpeg
Locul în care a fost înmormântat Platon, dezvălui de papirusuri descoperite la Herculaneum (© Facebook / Università di Pisa)
rugaciune biblie tatal nostru freepick jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net