Care este forma corectă de plural a substantivelor „macrou” și „sânge”. Capcana în care cad mulţi români

Unele substantive au forme ciudate de plural și ne dau, astfel, bătăi de cap. De foarte multe ori, acestea devin o capcană pentru vorbitorii limbii. Printre cele a căror formă de plural este extrem de ciudată se numără și cuvintele „macrou” și „sânge”. Tu știi care este forma corectă de plural a acestor substantive?

Care este pluralul substantivelor „macrou” și „sânge” / Foto: Shutterstock
Care este pluralul substantivelor „macrou” și „sânge” / Foto: Shutterstock

Milioane de români folosesc forma greșită de plural a multor cuvinte din limba română. Iar printre acestea se numără și pluralul substantivelor „macrou” și „sânge”. Dacă unele cuvinte sunt defective de plural, adică nu au o asemenea formă, altele au și pare dificil pentru mulți români s-o ghicească. Așadar, care este forma corectă de plural a cuvintelor „macrou” și „sânge”.

Care este pluralul substantivelor „macrou” și „sânge”

Începem cu „macrou”, un pește foarte iubit de către români. Te-ai gândi că nu are o formă de plural, însă nu este așa. Ei bine, potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române (DEX), forma corectă de plural a cuvântului macrou este „macrouri”.

„Macrou, macrouri - Pește de mare cu spatele albastru-verzui cu dungi negre, care se apropie de țărmuri primăvara și vara”, după cum este scris în DEX.

Acum, care este pluralul cuvântului „sânge”? Deși nimeni nu folosește acest substantiv la plural, pluralul termenului este „sângiuri”. „Sânge, sângiuri - Substanță lichidă de culoare roșie, compusă din plasmă și din globule (albe și roșii), care circulă prin vene și artere, asigurând nutriția și oxigenarea organismului la animalele superioare”.

Pluralul substantivelor „macrou” și „sânge” este doar una din capcanele limbii române. Multe alte cuvinte folosite zilnic de marea majoritate a românilor sunt utilizate într-un mod greșit. De asemenea, în limba română se regăsesc foarte multe substantive ce nu au plural. Printre cele mai populare se numără fasole, lapte, mazăre, unt, grâu, secară, sare, piper, porumb, miere, fotbal, cinste, creștinism, etc.

Totodată, un alt lucru interesant este faptul că, cea mai mare diferenţă de litere între forma de plural şi singular o are substantivul „om”. La plural este „oameni” și diferența este de patru litere.

image
image
image
image
image
image
Dinu Săraru Fopto Mediafax Toni Salabasev jpeg
pacific insula istock jpg
sofer pexels jpg
Dinu Sararu lansare carte Adela Marculescu jpg
bataie publica1 jpg
oameni mormant navalnii jpg
primele femei agent de circulatie din romania colaj facebook jpg
2 croissant jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net