Milioane de români folosesc greșit acest cuvânt banal. Cum se spune corect: monezi sau monede

Monede sau monezi? Acest plural este unul dintre cele mai banale din limba română, însă, în ciuda faptului că este folosit atât de des, este și cel mai problematic. O bună parte dintre folosim acest plural mai mult la întâmplare, deoarece nu suntem siguri care este, de fapt, forma corectă! Ei bine, este posibil ca unii dintre noi să fie surprinși de răspuns!

Forma corectă este „monede”
Forma corectă este „monede”

Niciunul dintre noi nu poate nega că subistantivul „monedă” este unul extrem de banal în limba română, pe care, cel mai probabil, îl folosim aproape zilnic. Cu toate acestea, o problemă bizară apare atunci când folosim forma de plural a acestui cuvânt. Confuzia se datorează faptului că, practic, 2 cuvinte diferite sunt folosite, chiar și în multe texte de specialitate: monede și monezi! Însă, până la urmă, care este pluralul corect?

Mulți dintre noi am ajuns în situația în care folosim ambele cuvinte, fără a ne gândi prea mult la ele. Poate că deja am auzit ambele variante atât de mult, încât, în mod subconștient, avem impresia că ambele sunt forme acceptate. Însă, chiar dacă limba română este în continuă schimbare, la fel ca oricare altă limbă de pe glob, cel puțin în acest moment, există doar o singură formă acceptată oficial.

Monedă sau monezi? Care este pluralul corect

Ei bine, deși poate că unii dintre noi vor fi surprinși, adevărul este că forma corectă a acestui substantiv este „monede”! O scurtă privire în dex ne va oferi răspunsul din start, deoarece pluralul corect este trecut chiar lângă forma de singular! Iar în ce privește definiția, dexul ne spune că o monedă este un „ban de metal (rar de hârtie) care are sau a avut curs legal pe teritoriul unui stat.”

Ei bine, deși poate că mulți dintre noi deja aveam impresia că aceste două cuvinte, „monede” și „monezi” sunt acceptate ca fiind corecte, se pare că, în realitate, doar prima variantă este considerată, oficial, corectă. Așa că, atunci când căutăm în buzunar câțiva bani, nu ne uiăm după monezi, ci după monede!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
bancomat
image
image
image
image
image
image
alegeri 2019 vot scrutin buletin de vot jpeg
Bagaj jpg
Vasile Banescu foto Basilica jpg
autospeciala politie jpg
lucruri despre elefanţi jpeg
Mihai Leu jpg
Meghan Markle  GettyImages jpg
accident Vrancea jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net