Cine a bătut, de fapt, primele monede românești. Din ce erau confecționate

Cu siguranță știm cu toții că poporul nostru a avut parte de o istorie dificilă, în care românii trăiau în state diferite, iar granițele acestora fluctuau constant. Ei bine, deși istoricilor le poate fi greu să desprindă adevărul istoric de diverse mituri și legende ale secolelor tumultuase din Evul Mediu, unele lucruri sunt bine știute! Iar în ce privește primele monede românești, știm precis când și de cine au fost bătute acestea!

Vladislav I a bătut primele monede românești / foto: Wikipedia
Vladislav I a bătut primele monede românești / foto: Wikipedia

Desigur că nu mai este un secret pentru niciunul din noi că istoria românilor a fost una dificilă. Strămoșii noștri trăiau despărțiți în mai multe state, ale căror granițe fluctuau constant. Epoca cea mai timpurie a poporului nostru este una greu de explicat cu precizie chiar și astăzi, deoarece sursele scrise sunt destul de rare, iar istoricilor le este greu să despartă faptele de mituri și legende. Cu toate acestea, potrivit informațiilor oferite de către cei de la shtiu.ro, unele lucruri rămân știute clar! Iar când vine vorba despre primele monede românești, știm precis de când vin acestea!

Mai precis, românii au folosit bani bătuți chiar pe aceste meleaguri, de către proprii lor conducători, încă din anul 1365. Aceste monede au fost bătute la Curtea de Argeș, din ordinul voievodului Vladislav I. El a pus în circulație ducații de argint, cât și banul, iar, astfel, a fost pusă în funcțiune prima monetărie a Țării Românești.

Care au fost primele monede românești

De altfel, Curtea de Argeș are o însemnatătate mult mai mare decât am bănui, atunci când vine vorba despre istoria timpurie a Țării Românești. Ea poate fi considerată drept prima capitală a țării, având în vedere că, încă din anul 1200, aici exista o reședință voievodală, cât și o biserică. Mai mulți domnitori faimoși s-au născut în această parte a țării, cum ar fi Mircea cel Bătrân, Neagoe Basarab, dar și Vlaicu Vodă.

Desigur, chiar dacă Curtea de Argeș a fost prima capitală românească, ea cu siguranță nu a rămas ultima! Orașe precum Târgoviște, Suceava, iar, cel mai recent, București, au o importantă tradiție de „capitală”, în istoria lor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Madeleine a Suediei, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
ozn fals la bucuresti jpg
Inundații catastrofale Spania FOTO profimedia 0928174468 jpg
mormantul fecioarei maria jpg
1 agenda si vaza cu flori jpg jpeg
deserturi mic dejun Xanadu resort   Belek JPEG
Inundații catastrofale Spania FOTO profimedia 0928179718 jpg
arborele de guma jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net