Mama unui celebru domnitor român, bunica unei soții de sultan, a trăit 100 de ani. Cine a fost doamna Calinichia și ce origine a avut

Ana-Călina, cunoscută mai mult sub numele de Doamna Calinichia, născută în jurul anului 1340, potrivit mai multor documente istorice, a fost soția lui Radu I, domn al Țării Românești, și mama celebrului domnitor Mircea cel Bătrân, a cărui fiică a devenit soția sultanului Musa Çelebi.

Doamna Calinichia și domnitorul Radu I / Foto: Adevărul.ro
Doamna Calinichia și domnitorul Radu I / Foto: Adevărul.ro

Potrivit unor documente istorice, Ana-Călina, cunoscută sub numele de Doamna Calinichia, s-a născut în jurul anului 1340, iar de-a lungul secolelor, diverși istorici au formulat mai multe ipoteze cu privire la locul ei de naștere și, prin urmare, la originile sale.

Nicolae Iorga credea că Doamna Calinichia era o prințesă bizantină, datorită numelui său grecesc, în timp ce P.P. Panaitescu credea că numele ei era ,de fapt, cel al unui călugăr ortodox.

„Sunt și mai mulți istorici care spun că Doamna Calinichia provenea, de fapt, dintr-o familie de boieri din Oltenia, având în vedere că aceasta deținea moșii de sute de hectare în acea zonă. Însă originea nu este clară nici acum, după aproape șapte secole. Doamna Calinichia s-a căsătorit cu Radu I undeva în 1353 sau 1354, când aceasta era extrem de tânără, nu avea mai mult de 15 ani. Iar în 1355 l-a născut la Curtea de Argeș pe viitorul domnitor Mircea cel Bătrân. Din documentele pe care le-am putut consulta de-a lungul anilor, Doamna Calinichia s-a ocupat ca fiul său să aibă o educație solidă, fiind în același timp o prezență plină de personalitate în agitata perioadă a Țării Românești”, a declarat profesorul de istorie Mircea Antonescu, pentru Adevărul.ro.

Doamna Calinichia s-a stins din viață la 100 de ani

O altă ipoteză legată de originea Doamnei Calinichia este aceea conform căreia mama lui Mircea cel Bătrân ar fi fost una dintre fiicele cneazului sârb Lazăr. Și totuși, până acum nu a fost descoperit vreun document care să susțină această ipoteză formulată de mai mulți istorici.

„Doamna Calinichia i-a fost de mare ajutor lui Radu I după ce acesta a urcat pe tron în anul 1372, sfaturile sale înțelepte fiind apreciate constant de către domnitorul român. De asemenea, aceasta a fost o persoană foarte credincioasă și s-a implicat în ridicarea mai multor mănăsitiri. Impresionantă este longevitatea Doamnei Calinichia. Aceasta a mai trăit încă 56 de ani după moartea lui Radu I, survenită în 1383. Doamna Calinichia a murit în 1439, când avea 100 de ani, iar cu câțiva ani înainte să moară a ales să se călugărească, luând numele monahal Ana. Nu se știe nici acum locul unde a fost înmormântată Doamna Calinichia”, a mai adăugat profesorul Mircea Antonescu.

În plus, nepoata Doamnei Calinichia, Arina, fiica lui Mircea cel Bătrân, a fost căsătorită cu Musa Çelebi, sultanul Imperiului Otoman între anii 1411 și 1413. Musa a fost strangulat de fratele său, Mehmet Çelebi, în iulie 1413, care a preluat funcția de sultan. Ulterior, nu s-a mai auzit nimic de Arina, fiica lui Mircea cel Bătrân și nepoata Doamnei Calinchia.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Nemo a  câștigat Eurovision pentru Elveţia cu The Code  Foto X ESC Discord jpg
image
image
image
image
image
image
Bucureștiul VEchi jpg
preot freepik jpg
foto jpg
Nemo Eurovision 2024 jpg
FotoJet (14) jpg
euro valuta bani pixabay jpg
tanara din Cuba mutata in Romania jpg
test de inteligenta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net