Cei mai nemiloși conducători din istorie! Cine e sultanul care și-a ucis cei 19 frați și cele 15 soții ale acestora pentru a-și păstra tronul

Ultima actualizare:

Mehmed al III-lea a rămas notoriu chiar și în istoria otomană. De ce? Pentru că a ordonat ca toți cei nouăsprezece frați ai săi să fie executați, pentru a își asigura tronul. Astfel că, a fost cel de-al 13-lea un sultan al Imperiului Otoman din 1595, până la moartea sa.

Mehmed al III-lea, sultanul care și-a ucis cei 19 frați / Foto: Captură video
Mehmed al III-lea, sultanul care și-a ucis cei 19 frați / Foto: Captură video

Mehmed al III-lea s-a născut la Palatul Manisa, pe 26 mai 1566 și a fost strănepotul lui Suleyman Magnificul. Mehmed și-a petrecut cea mai mare parte a timpului în Manisa cu tatăl său Murad și mama Safiye. Copiii monarhului nu erau doar frați și surori, dar și rivali pentru ocuparea tronului, mai ales după ce, în secolul al XV-lea, sultanul Mehmed al II-lea, unul dintre cei mai cunoscuți conducători ai Imperiului Otoman, a introdus o nouă lege, „legea fraticidului”, prin care le permitea viitoriilor urmași să-și ucidă apropele pentru a ajunge la conducerea imperiului.

Legea lui Mehmed a dus la moartea a cel puțin 80 de membri ai Casei Osman pe o perioadă de 150 de ani. Printre aceste victime s-au numărat toți cei 19 frați ai sultanului Mehmed al III-lea. La urcarea pe tron, la un secol dinstanță față de monarhul care a aplicat legea fratricidului, în anul 1595, înfricoșat de gândul că unul dintre frații săi ar putea să îi ia locul dacă i s-ar întâmpla ceva, a ordonat executarea loc. 

Mehmed al III-lea a domnit opt ani

Astfel că, rând pe rând, chemați în camera tronului, fiecare dintre cei 19 frați, au fost uciși prin sugrumare de călăii săi regali, dintre care mulți erau surzi, muți sau „cu jumătate de minte” pentru a-și asigura loialitatea absolută. Cel mai tânăr dintre frații săi avea doar 11 ani.

Și totuși, crimele nu s-au oprit aici. Deoarece a considerat că uciderea acestora nu îi va asigura domnia, a executat, de asemenea, și 15 dintre soțiile fraților săi, care era însărcinate și care urmau să aducă pe lume potențiali pretendenți la tron. Astfel cu această alegere, Mehmed al III-lea a domnit opt ani, până s-a stins din viață în data de 22 decembrie 1603, la vârsta de 37 de ani. Totodată, sultanul a avut cel puțin opt fii, cu cele trei concubine cunoscute.

Cauza morții nu este cunoscută, însă există câteva variante și teorii: ar fi murit în urma suferinței cauzate de moarte unuia dintre fii săi, sau ar fi avut un accident vascular cerebral. Cel care a urmat pe tron a fost fiul său Ahmed I, iar sultanul MEhmed al III-lea a fost îngropat la moscheea Hagia Sofia.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Dominic Cummings FOTO EPA-EFE
image
image
image
image
image
image
FotoJet (14) jpg
euro valuta bani pixabay jpg
tanara din Cuba mutata in Romania jpg
test de inteligenta jpg
tir-shutterstock_1610700505
femeie curatenie rufe de calcat fier 7 12 2009 4 07 57 pm jpeg
FotoJet (8) jpg
Plaja Samskara jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net