Care sunt cele mai indicate vinuri pentru masa de Paște
Pregătirile pentru ziua de duminică, atunci când creștinii ortodocși celebrează cea mai importantă sărbătoare din an, Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, au intrat pe ultima sută de metri. Masa de Paște este prilej de bucurie, de reuniune a familiilor, momentul când sunt savurate unele dintre cele mai bune preparate tradiționale.
Bineînțeles că la fel de importante precum felurile de mâncare servite sunt și băuturile alese pentru a completa masa de Paște. Iar vinul este o alegere numai bună, mai ales că are o conotație specială în contextul acestei sărbători.
O alegere greșită, însă, poate duce la compromiterea acestui moment deosebit.
Tocmai de aceea, un specialist a explicat în exclusivitate pentru Click! despre cum alegem inspirat vinul pentru masa de Paște. Somelierul Mihai Ciucur este un profesionist cu o experiență de peste 20 de ani în domeniu, e fondatorul companiei Sommelier World și membru al Asociației Somelierilor din România.
„În general, pentru a face o asociere potrivită, trebuie să știm ce soi de strugure este pe placul nostru și să cunoaștem câteva ingrediente cheie din preparatul servit. În cazul mesei de Paște, nu putem vorbi despre un singur fel de mâncare, fiind așteptat un veritabil festin”, a spus Mihai Ciucur pentru Click!
LA MASA DE PAȘTE POT FI SERVITE MAI MULTE SOIURI de vin
Tocmai, pentru că vorbim despre o „avalanșă” de preparate gastronomice trebuie aplicată o strategie. Mai exact, petrecăreții pot pregăti mai multe feluri de vin, servite în funcție de momentul mesei.
„Un vin spumant poate fi servit de la începutul mesei până la final. Apoi, putem continua cu vin alb, cu aciditate ridicată, din soiul de strugure fetească regală sau feteasca albă, sec sau demi-sec. Evităm cantitatea ridicată de zahăr rezidual, pentru a putea servi și un pahar de vin roșu din soiul de strugure fetească neagră, la felul principal. Practic, putem gusta mai multe vinuri de Paște”, ne-a explicat Mihai.
VINUL FAVORIZEAZĂ DIGESTIA
Alegerea nu este întâmplătoare. Conform somelierului, vinul conține substanțe carminative, responsabile de stimularea enzimelor responsabile de digestie. Cum masa de Paște este una dintre cele mai „grele”, din timpul anului, cu un conținut foarte ridicat de calorii, un ajutor în procesul de digestie este binevenit.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro