Casa curată ţine viruşii la distanţă
Suntem în plin ”atac” al gripei şi virozelor de sezon, aşa că măsurile de igienă şi curăţenia sunt foarte importante.
Specialiştii spun că o casă curată, aerisită şi fără praf este un aliat puternic în menţinerea sănătăţii. Iată cele mai bune sfaturi pentru o curăţenie „ca la carte”!
Curăţă aragazul şi cuptorul!
Aragazul şi cuptorul sunt cele mai expuse atunci când vorbim despre pete de ulei, grăsime sau arsuri. Şi ştim cu toţii cât de greu se curăţă. Aşa că nu ar trebui să faci rabat de la calitate când cumperi produse de acest gen. Mai mult, foloseşte exact acele soluţii care îi sunt special destinate. Cu alte cuvinte, nu folosi detergent pentru gresie şi faianţă când vrei să ştergi aragazul sau cuptorul.
Spală geamurile!
A spăla geamurile pare un lucru banal pe care îl cunoaşte toată lumea. Asta nu înseamnă că nu facem greşeli. Ca să ai geamuri impecabile, curate ca lacrima, ar trebui să foloseşti soluţii speciale pe care le găseşti în comerţ. Uită de apă, spirt şi hârtie de ziar. Cumpără produse pe bază de alcool şi un spălător de geamuri cu bandă din cauciuc.
Nu uita de gresie şi faianţă!
Gresia se curăţă cu detergent special care dezinfectează pardoseala, dar care elimină şi murdăria depusă. Deci, produsul trebuie să fie unul mai concentrat. Apoi, foloseşte un detergent uşor şi parfumat. Deşi fiecare dintre noi are în casă un mop, trebuie să ştii că acesta nu este tocmai indicat pentru curăţarea gresiei. Nu absoarbe bine umezeala, nu şterge bine prin colturi şi pe la rosturi. Mai mult, lasă urme inestetice. Foloseşte o perie aspră cu coadă telescopică pe care înfăşori o cârpă din bumbac. Astfel, vei putea să freci şi să şi ştergi în acelaşi timp. Plăcile de faianţă se şterg folosind produse anticalcar. Asta pentru că, de obicei, pe faianţă cad stropi de apă de la chiuvetă sau de la cadă.
Dezinfectează obiectele sanitare!
Obiectele sanitare se curăţă cu detartrant care îndepărtează piatra, rugina şi calcarul. De asemenea, trebuie luat în considerare faptul că obiectele sanitare precum cada, chiuveta şi vasul de toaletă trebuie şi dezinfectate.
Aspiră bine covoarele!
Covoarele şi mocheta se aspiră foarte bine, iar apoi ar trebui curăţate temeinic mai ales dacă de-a lungul timpului ai scăpat pe jos cafea, suc, vin, ulei, mâncare, sosuri etc. Pe lângă produsele pe care le găseşti în magazine, pentru curăţarea covoarelor poţi folosi soluţii din apă cu oţet sau apă cu bicarbonat. Culorile se împrospătează dacă freci covorul cu frunze de varză sau cu sare grunjoasă.
Elimină depunerile de praf!
Praful se îndepărtează folosind un pămătuf special din fibră textilă sau pur şi simplu o lavetă. Nu folosi orice cârpă care-ţi cade în mână pentru că poate lăsa urme şi scame. Este bine să cumperi o soluţie specială pentru îngrijirea mobilierului din lemn sau pal.
5 trucuri pentru baie
Deşi ai impresia că nu e foarte dificil să faci curăţenie în baie, află că încă mai există trucuri pe care nu le cunoşti.
- Detergenţii potriviţi – Apa oxigenată sau peroxidul de hidrogen este o soluţie de curăţat pe care trebuie s-o foloseşti obligatoriu în baia ta. Spre deosebire de clor, apa oxigenată nu are miros şi nu afectează în nici un fel pielea sau căile respiratorii. În schimb, funcţionează cel puţin la fel de bine ca şi detergenţii pe bază de clor. Apa oxigenată elimină petele de murdărie, calcar şi apă care se depun pe obiectele sanitare precum chiuvetă, cadă, cabină de duş, vasul de toaletă, robineţi etc.
- Lasă soluţiile să acţioneze – După ce ai aplicat detergenţii pe suprafeţele pe care vrei să le cureţi, recomandat este să laşi soluţiile, indiferent ce ai folosi, să acţioneze asupra murdăriei, timp de 7-10 minute.
- Vasul de toaletă - Înainte de a curăţa vasul de toaletă, recomandat este să încerci să elimini cât mai multă apă din interior. În acest fel, vei reuşi să cureţi eficient fiecare zonă şi mai ales în locurile mai puţin accesibile. Foloseşte produse de curăţare dar şi dezinfectante.
- Curăţă de sus în jos - Dacă vrei să ai faianţa din baie curată-lună, profesioniştii îţi recomandă să o cureţi începând cu zonele de sus către cele de jos. Foloseşte detergenţi lichizi care pot fi pulverizaţi pe suprafeţele din faianţă. Pentru curăţare, alege un burete uşor abraziv sau o perie cu peri moi.
- Podeaua se curăţă la sfârşit – Gresia trebuie aspirată şi spălată cu detergent, după ce ai terminat de curăţat celelalte obiecte din baie. Dacă nu, la sfârşit, vei constata că e din nou murdară şi va trebui să iei munca de la capăt.