Cât timp trebuie să aștepți, de fapt, până să te poți urca la volan după ce ai consumat alcool! Sfaturile unui medic legist

Sunt multe persoane care consumă alcool toată noaptea, iar dimineața se urcă la volan, crezând că efectul acestuia a dispărut. Ceea ce este total fals. Un medic legist explică clar că abia după 12 ore de la ultimul consum, șoferii se mai pot urca la volan, scrie adevărul.ro. Trebuie să știi că durata procesului de eliminare a alcoolului din organism depinde, de fapt, de mai mulți factori, precum greutatea persoanei respective, tipul de băutură, dar și durata în care a fost consumată băutura.

Băutură pe bază de alcool Foto: Shutterstock
Băutură pe bază de alcool Foto: Shutterstock

Cât trebuie să dormi după ce consumi alcool 

Medicul subliniază un aspect îngrijorător legat de consumul de alcool, afirmând: „Am întâlnit multe persoane care consumă alcool până târziu în noapte, să zicem ora 23:00, 24:00, și când vorbim de consum nu mă refer la un pahar de vin, iar a doua zi dimineață, la 7:00, se trezesc și pleacă cu mașina, acolo unde au treabă.”

Ei bine, cred că acel interval, de șase-șapte ore, nu este suficient pentru a metaboliza întregul alcool ingerat și există mari șanse ca un eventual test al alcoolului pur în aerul respirat să iasă pozitiv. Cel mai probabil și valoarea din sânge a alcoolului va fi una pozitivă”, susține doctorul în videoclip.

Le recomand tuturor celor care consumă alcool până târziu în noapte să aibă măcar un interval liber de 10-12 ore de la ultimul consum, până în momentul în care se vor urca la volan”, a concluzionat acesta.

În cât timp se elimină, de fapt, alcoolul din sânge 

Durata procesului de eliminare a alcoolului din organism depinde de mai mulți factori, precum greutatea persoanei respective, tipul de băutură, durata în care a fost consumată băutura. În general, viteza de eliminare a alcoolului din sânge este de 16 mg alcool/100 ml sânge/oră.

Altfel spus, un conducător auto care are o alcoolemie de 1,6‰ are nevoie de cel puțin 10 ore pentru a ajunge la o alcoolemie 0,0‰. Valoarea alcoolemiei se calculează prin înmulțirea cantității de alcool consumat în grame cu 0,8 (n.n. – densitatea alcoolului), după care totul se împarte apoi la greutatea corporală a consumatorului.

Ce este alcoolul 

Alcoolul este o substanță psihoactivă, care este obținută prin fermentarea unor ingrediente cum ar fi cerealele sau fructele. Odată ce este ingerat, alcoolul este absorbit relativ puțin în stomac, mai mult la nivelul intestinului subțire.

El este absorbit rapid în sânge, absorbția începând de la nivelul mucoasei bucale. Apoi, este distribuit liber în întregul organism, prin toate organele și țesuturile corpului, după care este metabolizat cu ajutorul enzimelor hepatice.

Ce declanșează consumul de alcool 

Consumul de alcool declanşează un lanţ de reacţii complexe în organism, acesta luptând, practic, pentru a descompune alcoolul şi pentru a-l face inofensiv pentru organism. Vorbim despre un proces de durată, acesta este şi principalul motiv pentru care unii şoferi prezintă o alcoolemie ridicată şi la câteva ore după ce au consumat în mod propriu-zis alcool.

Trebuie să știi că alcoolul poate afecta corpul prin alterarea sistemelor nervos, muscular și hormonal. Aceste efecte negative pot varia în funcție de cantitatea consumată, de perioada de consum și de răspunsul individual.

Citește întreg articolul pe adevărul.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Ducesa de Glucester Foto Profimedia (3) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
10 lei jpg
antalya pixabay jpg
cuplu de romani, disparut în inundatii, cautati in Spania Foto ABC    Álvaro Ybarra Zavala jpg
vf tampa brasov jpg
Mihaela Bilic jpg
Familie de rusi urmarind discursul lui Putin la TV 29 feb 2024 foto AFP jpeg
iohannis jpg
amsterdam jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net