Câți bani câștigi dacă depui 30.000 de lei într-un depozit bancar timp de un an de zile. Ce profit ai după 12 luni

Toate s-au scumpit, este adevărat, însă sunt unii români care reușesc să mai facă economii. Aceștia își țin de regulă banii într-un cont curent, sau într-unul simplu, însă nu depun banii într-un depozit, care le-ar putea aduce mai mulți bani. Spre exemplu, dacă depunem 30.000 de lei într-un depozit bancar, timp de 12 luni, câștigul ar putea fi între 1.540 și aproape 1.900 lei. În prezent, pentru prima dată după mai bine de doi ani și jumătate, dobânzile bancare bat rata inflației.

Cum să faci economie la gaze? Factura va veni mult mai mică

Economiile puse în banci nu sunt reduse de inflaţie

Cel puţin cinci bănci din România au dobânzi la depozitele bancare peste rata inflaţiei. Randamentele sunt între 5,7 şi 7% şi concurează cu dobânzile titlurilor de stat Tezaur şi Fidelis. Este pentru prima oară din pandemie si până acum când economiile puse în banci nu sunt reduse de inflaţie. „Inflaţia scăzând şi dobânzile la depozite rămânând relativ constante au devenit real pozitive şi dobânda băncii centrale este real pozitivă", spune Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA, pentru Observatornews.ro

Ce câștig ai dacă depui 30.00 lei într-un depozit bancar 

Dacă depunem 30.000 lei într-un depozit bancar pe o perioadă de 12 luni, câştigul poate fi între 1.540 și aproape 1.900 lei, în funcţie de instituţia bancară pe care o alegem. Aceeași sumă investită în titluri de stat Fidelis cu un randament de 6,8% aduce un profit de puțin peste 2.000 lei. În acest caz, câștigul nu este impozitat cu 10%. 

Dobânzile la depozite ar putea rămâne pozitive cel puţin un an, cred specialistii. Nu toate băncile le vor oferi, însă. Românii au economisit o avere: 416 miliarde de lei.  65 de miliarde de lei ţin la saltea românii şi se devalorizează. Tocmai de aceea, economiştii ne recomandă să punem banii să lucreze pentru noi. Cel mai bun randament, de peste 10%, îl oferă investiţia în acţiuni, însă şi riscurile sunt ridicate. 

Economiştii recomandă investiţii diversificate

Trebuia să-ţi dai seama dacă respectiva companie are şanse ca în viitor să obţină profituri din ce în ce mai mari care să suţină o creştere a preţului acţiunii ei. Statul român are companii în energie spre exemplu marile companii, care sunt listate la bursă, avem şi bănci listate la bursă. Acestea au obţinut în ultimii ani performanţe foarte bune", spune Bogdan Glăvan, analist economic.

Economiştii recomandă investiţii diversificate pentru a ne proteja şi înmulţii banii. „Un portofoliu si de euro si de dolari si de lei. Diversificat, adica si instrumente purtatoare de dobanda, dar si actiuni pt ca acelea asigura randament mare. Dacă luăm orice interval de 20 de ani bursa a dat mereu randament pozitiv pe acest interval, pe orice interval. Însă dacă acea sumă ar fi fost pusă în obligaţiuni ar fi fost perioade în care pierdeam şi jumătate din bani", mai spune Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA.  .

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
vedete clinică de frumusețe jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
intersectie jpg
legume jpg
Nicolae Ceausescu pe litoral  jpg
drumuri de parcurs iarna jpg
images jpeg
desa jpg
banner daniel margarit png
actorul care a devenit staret jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net