Câți copii a avut, în realitate, Ștefan cel Mare. De ce au murit toți de tineri

Ștefan cel Mare a rămas în sufletele românilor drept unul dintre cei mai mari voievozi pe care i-a avut țara noastră. Fără îndoială a făcut lucruri extraordinare pentru poporul său datorită politicii pe care a abordat-o. Se spune că a fost un apărător al creștinătății și al Europei împotriva turcilor și a islamului, acesta ctitorind 44 de biserici și mănăstiri de-a lungul domniei sale.

Câți copii a avut Ștefan cel Mare
Câți copii a avut Ștefan cel Mare

Ștefan cel Mare, o fire iute

Ștefan cel Mare a fost fiul lui Bogdan al al II-lea Vodă. Acesta a ajuns pe scaunul Moldovei 1457 și a avut lungă domnie de aproape 50 de ani, depășită fiind doar de domnia lui Carol I. Se spune că Ștefan cel Mare era de o iuțime fantastică, dar avea și o sete de răzbunare. 

Fost-au acestu Stefan-voda om nu mare de statu, mânios si de grabu varsatoriu de sânge nevinovat;de multe ori la ospete omorea fara judetu. Amintrilea era om întreg la fire, nelenesu, si lucrul lui îl stiia acoperi si unde nu gândiiai, acolo îl aflai", se arată în cronici.

Câți copii a avut Ștefan cel Mare

Conform Adevărul, Ștefan cel Mare s-a căsătorit de trei ori și a avut un total de opt copii recunoscuți. Prima sa soție a fost Evdochia din Kiev, cu care s-a căsătorit în 1463 și alături de care a avut trei copii: Alexandru, Petru și Elena. Aceasta din urmă avea să devină partenera lui Ivan Ivanovici, viitorul moștenitor al cneazului Moscovei.

În anul 1467, pe data de 25 noiembrie, Evdochia a decedat și a fost înmormântată în Biserica Mirăuți din Suceava. Despre Alexandru, cel care ar fi trebuit să-i urmeze lui Ștefan în guvernarea Moldovei, se cunoaște că a încetat din viață în 1496, în timp ce fratele său, Petru, a părăsit acest tărâm la doar un an de la naștere, în anul 1466.

Cât privește pe Elena, se știe că a traversat vremuri dificile după decesul lui Ivan Ivanovici, fiind chiar închisă și în final încetând din viață în detenție, în anul 1505. Locul ei de odihnă este Mănăstirea Voznesenskaia, sub numele de Elena Voloșanca, așa cum fusese numită de socrul său.

A doua căsătorie a lui Ştefan cel Mare a avut loc în luna septembrie 1472, când domnitorul moldovean a luat-o de nevastă pe Maria de Mangop. Cu aceasta Ştefan a avut doi băieţi, Ilie şi Bogdan, despre care se spune că ar fi fost gemeni şi că au decedat la vârste fragede, Ilie chiar în 1473, în anul naşterii, în timp ce Bogdan s-a stins la vârsta de şase ani, în 1479. Maria de Mangop a murit la cinci ani după căsătorie, în 1477, fiind înmormântată în biserica Mănăstirii Putna.

Cea de-a treia şi ultima căsătorie a lui Ştefan cel Mare a avut loc în anul 1480, când soţie i-a devenit Maria Voichiţa, fiica lui Radu cel Frumos, domnitorul Ţării Româneşti şi fratele lui Vlad Ţepeş. Dacă Ştefan avea 45 de ani, ultima sa nevastă avea doar 18 ani şi a fost luată ostatică de domnitorul moldovean, împreună cu mama ei, încă din anul 1473. În urma acestei ultime căsnicii, Ştefan a avut trei copii, respectiv pe fiul Bogdan, cel care l-a urmat la tronul Moldovei după moarte, şi fiicele Ana şi Maria - Chejna.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
Ce este asigurarea profesională IT și cine este obligat să o aibă în România jpg
rhubarb 3399627 1280 jpg
port ovidiu jpg
tomatoes 1561565 1280 jpg
camera de aur pelisor jpg
maria vacarescu  jpg
bebelus bona imagini jpg
mana maicii domnului jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net