Ce s-a ales de amanta lui Mihai Viteazul, după moartea domnitorului. Secretul pe care nimeni nu l-a știut

Majoritatea românilor știu, din istoria noastră, că, domnitorului Ștefan cel Mare i-a cam plăcut viața și a mai călcat strâmb în timpul căsătoriilor sale. Însă, se pare că moralitatea în privinţa relaţiilor amoroase nu a fost punctul forte nici al lui Mihai Viteazul, căruia, deși era căsătorit cu doamna Stanca, inima i-a fost furată de amanta sa, o frumoasă blondă pe nume Velica.

Ce s-a ales de amanta lui Mihai Viteazul, domnița Velica / Foto: Arhiva Click!
Ce s-a ales de amanta lui Mihai Viteazul, domnița Velica / Foto: Arhiva Click!

În anul 1599, când a intrat victorios în Alba Iulia, după lupta de la Călugăreni, Mihai Viteazul a cunoscut-o pe Velica, fiica logofătului Ion din Piteşti şi a Doamnei Stana (fiica voievodului Mircea Ciobanul şi a Domnei Chiajna), fiind astfel înrudită cu Basarabii şi Muşatinii, dar şi cu Ştefan cel Mare şi Vlad Ţepeş. Deși era însurat cu Doamna Stanca, cu care s-a căsătorit la 27 de ani, în 1583, Velica a fost cea care i-a furat cu adevărat inima. Ea era o frumoasă femeie blondă, măritată cu italianul Fabio Genga, favorit al principelui Transilvaniei, Sigismund Bathory.

Încă din 1595, Velica folosea titlul acordat doar soţiilor de voievozi:„Gospodja Velica“ (Doamna Velica), astfel, revenit la Alba Iulia, în anul 1600, Mihai Viteazul s-a afişat cu amanta în public, impunând tuturor să i se închine „ca unei domniţe ce era şi ca unei doamne care ar putea fi“. Totodată, Nicolae Iorga a numit-o Velica „stăpâna prin iubire a Ardealului” și cea mai mare dragoste a domnitorului.

Ce s-a întâmplat cu amanta lui Mihai Viteazul

Relația celor doi nu a fost ferită de ochii doamnei Stanca, care a asistat la gestul acestuia de a îi pune pe supuși să se încline în fața amantei. În același timp, Mihai a instalat-o pe Velica la Târgovişte împreună cu soţul acesteia, martor neputincios al aventurilor nevestei sale. Nu este cunoscut dacă domnitorul avea de gând să scape de soția sa pentru a se însura cu Doamna Velica, însă, este cunoscut faptul că, după moartea lui Mihai Viteazul, când a fost ucis de către generalul Gheorghe Basta, la ordinul împăratului habsburg Rudolf al II-lea, în august 1601 la Turda, nu s-a mai auzit absolut nimic despre amantă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
profimedia 0383789258 jpg
image
image
image
image
image
image
medic_consult medical_shutterstock 158366573 jpg
index webp
mana maicii domnului jpg
gravida jpg
bani jpeg
wave 5255593 1280 jpg
vreme furtuna png
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net