Ce aveau în meniu Nicolae și Elena Ceaușescu, de Crăciun. Cu ce preparate se delectau

Nicolae și Elena Ceaușescu erau extrem de patrioți, mai ales atunci când venea vorba de sărbători. Cei doi soți organizau în detaliu mesele festive și se asigurau că totul este ca la carte atât pentru ei, cât și pentru invitații care le călcau pragul de Crăciun, Revelion sau Paște. 

Când venea vorba de masa de Crăciun, soții Ceaușescu mobilizau tot personalul pentru ca lucrurile să iasă exact așa cum voiau. Cu siguranță și tu te-ai întrebat, măcar o dată, ce anume serveau în ziua sfântă și cu ce se delectau atât ei, cât și invitații care îi vizitau. 

Ce aveau pe masă Nicolae și Elena Ceaușescu, de Crăciun

Se pare că cei doi soți erau mari iubitori de pește, astfel că acesta nu lipsea nici din meniul de Crăciun. 

Despre meniul lor din ziua Crăciunului a vorbit nimeni alta decât Mihaela Ceaușescu, fiica lui Marin Ceaușescu. Aceasta a oferit detalii despre modul în care Elena Ceaușescu dădea indicații bucătarilor, dar și despre meniul bogat de pe masa de Crăciun a celor doi soți. 

„Nici nu se compară rafinamentele culinare de acum cu aşa-zisele rafinamente de la mesele Ceauşeştilor, chiar dacă şi ei ar fi avut acces, să zicem, la fructe de mare. Dar nu le plăceau. Ei mâncau mâncăruri tradiţionale, sarmale, friptură, pui la ceaun, piftie, salată de boeuf, care oricum nu lipseau de la mesele de sărbătoare. Dacă lipseau era vai şi-amar!

Lui Nicolae Ceauşescu îi mai plăceau în special preparatele tradiţionale din peşte, ciorbă de peşte, plachia şi saramură, marea lui pasiune fiind sarmalele. De băut, se bea vin alb şi ţuică de prună, fiartă şi îndulcită. Tanti Lenuţa mai bea băuturi dulci, pentru femei, dar nu se îmbăta. Cam ăsta era meniul lor de ani de zile, la petreceri, la aniversări sau la Revelion”, a povestit Mihaela Ceaușescu, în cartea „Nu regret, nu mă jelesc, nu strig”.

Citește și - Cum făceau amor Nicolae și Elena Ceaușescu. Detalii picante din intimitatea cuplului dictatorial

Ce nu lipsea de pe masa Ceaușeștilor, în noaptea de Revelion

De Revelion, la fel ca de Crăciun, cei doi soți se asigurau că se delectează, din nou, cu un meniu pe cinste. Mai mult, exista un preparat care nu le lipsea niciodată de pe masa festivă. Se pare că nici de Revelion cei doi nu renunțau la pește. Mai mult, bucătarii trebuiau să pregătească și ciorbe de tot felul, bine acrite, în special cu zeamă de varză murată.

Ceaușescu era un norocos în preajma sărbătorilor. Oamenii erau de părere că liderul comunist merita tot ce era mai bun, așa că puneau mână de la mână și pregăteau pachete grandioase pentru acesta, cu tot felul de bunătăți tradiționale. 

„Mulți oameni chiar credeau atunci că Ceaușescu merită tot ceea ce este mai bun prin gospodării: șunculițe proaspăt afumate, cârnați condimentați, carne de porc, brânzeturi și îi trimiteau pachete lui Ceaușescu”, a mai povestit fata lui Marin Ceaușescu.

Nicolae Ceaușescu era un mare iubitor de mâncăruri tradiționale. În preajma sărbătorilor, mai ales după tăierea porcului, liderul comunist adora să consume cârnați proaspeți, jumări, șuncă afumată și pomana porcului. Toate pregătite, desigur, de cei mai iscusiți bucătari, dar și din pachetele pe care Mihaela Ceaușescu a povestit că le primea. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
pavel palcu   special arad jpg
image
image
image
image
image
image
scriitorul jpeg
blocuri bucuresti 1024x580 jpg
italia roma 1024x682 jpg
Daci infatisati pe columna lui Traian foto wikimedia commons jpg
Castraveți din grădina lui Dragoș Pătraru Sursa Facebook
download jpg
hannah gutierrez X jpg
molly peggy profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net