Ce s-a întâmplat cu sceptrul purtat cu mândrie de Nicolae Ceaușescu în pozele de propagandă?

La data de  28 martie 1974, Marea Adunarea Naţională îl alege şi proclamă în unanimitate pe Nicolae Ceauşescu în funcţia de preşedinte al Republicii Socialiste România.

La 29 aprilie 1974, Ceaușescu devenea primul Președinte al Republicii din istoria țării, primind un sceptru ca simbol al puterii de la bătrânul ilegalist Ștefan Voitec jpeg

Câteva minute mai târziu, Nicolae Ceauşescu primeşte din mâna lui Ştefan Voitec eşarfa tricoloră cu stema ţării şi sceptrul.

Sceptrul, motiv de bășcălie pentru Salvador Dali

Primirea sceptrului a suscitat multe controverse. Dacă eşarfa tricoloră primită simboliza naţiunea română, sceptrul se dorea a fi însemnul prezidenţial al puterii de stat şi de comandant suprem al forţelor armate.

Acesta reprezintă momentul în care este oficializată dictatura personală a lui Nicolae Ceauşescu, arată Historia.ro

Întreaga scenă s-a petrecut în clădirea actualului Palat Patriarhal, din București, locul în care a funcționat și Parlamentul țării, după 1989. Numirea lui Ceaușescu avea loc în incinta complexului monahal din Dealul Mitropoliei, comuniștii fiind atei declarați.

Citește și: Gorbaciov, către Ceaușescu, în decembrie 89: „Veți mai trăi până în ianuarie 90”

Tabloul părea unul cu adevărat suprarealist! De altfel, sceptrul, un simbol învechit al puterii monarhice, a fost motiv de bășcălie fină, marca Salvador Dali. Celebrul artist, reprezentant emblematic al curentului suprarealist, l-a „felicitat” pe Ceaușescu pentru noul său sceptru.

Dali a trimis o telegramă, preluată și publicată, cu mândrie, la 4 aprilie 1974, de publicația Scânteia, o veritabilă „trompetă” controlată de stat, ai cărei angajați nu au observat sarcasmul din această remarcă sau, pur și simplu, le-a fost frică să atragă atenția „măreților” lideri.

Apreciez profund actul dumneavoastră istoric de instituire a sceptrului prezidenţial. Al dumneavoastră respectuos, Salvador Dali”, este textul ironic semnat de marele artist.

Unde ținea nea Nicu sceptrul prezidențial

Anii au trecut, iar nea Nicu nu a uitat de sceptrul său inaugural. Se spune că Ceaușescu păstra bastonul metalic în biroul său din Comitetul Central, actualul Minister al Afacerilor Interne, din București. De altfel, foarte multe imagini de propagandă îl prezentau pe nea Nicu purtând sceptru.

În Comitetul Central i-a prins Revoluția din decembrie 1989 pe Nicolae și pe Elena Ceaușescu. În ziua de 22 decembrie, când revoluționarii au dat buzna în clădire, nea Nicu a uitat de sceptru fiind grăbit să „prindă” elicopterul care urma să îi asigure extracția, de pe acoperișul Comitetului Central.

Citește și: Serghei Mizil, noi dezvăluiri despre moartea soților Ceaușescu: «Am văzut poze cu picioarele pe ei!»

În prezent, se crede că sceptrul a fost „confiscat” de revoluționarii care au năvălit în Comitetul Central, pe 22 decembrie 1989, întrucât piesa nu se regăsește într-un inventar oficial.

În anul 2010, pe un site de licitații online, a apărut un anunț dubios legat de vânzarea celebrei piese, cu aproape 4.000 de euro. Doar că, sceptrul pus la vânzare nu semăna cu cel din pozele de epocă. Vânzătorul motiva, fără argumente susținute, prin faptul că nea Nicu ar fi avut mai multe sceptre. Cert este că sceptrului din ziua „încoronării” ca prim președinte al țării i s-a pierdut urma.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
rugaciune jpg
image png
yubari jpg
image png
carne oaie miel istock jpg
raceala jpg
image png
Regina Elisabeta   GettyImages 106056536 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net