Gorbaciov, către Ceaușescu, în decembrie 89: „Veți mai trăi până în ianuarie 90”

Ultima actualizare:

Trecerea în neființă a ultimului lider sovietic, Mihail Gorbaciov, aduce în actualitate ultima întâlnire dintre acesta și fostul dictator comunist român, Nicolae Ceaușescu.

Gorbaciov și Ceaușescu, într-un moment de aparentă tovărășie
Gorbaciov și Ceaușescu, într-un moment de aparentă tovărășie

La data de 4 decembrie 1989, cei doi participau la ultima întâlnire oficială, la Moscova, atunci când Gorbi i-a spus lui nea Nicu: „Veți mai trăi până în ianuarie 1990”.

Replica a alimentat o multitudine de teorii conspiraționiste, în contextul unei întâlniri anterioare, de la Malta, între Mihail Gorbaciov și George Bush Senior, în intervalul 2-3 decembrie 1989.

Declarația a fost scoasă din context

S-a spus că replica ar fi fost un avertisment, discuțiile de la Malta incluzând și răsturnarea regimului comunist din România, întrucât înainte de Summit-ul respectiv, în noiembrie 1989, picase Zidul Berlinului, semnul prăbușirii regimurilor comuniste, în Europa.

În realitate, replica lui Mihail Gorbaciov a fost extrasă din context, participanții la discuțiile din 4 decembrie 1989 de la Moscova, ajungând în punctul în care se negocia o potențială întâlnire viitoare, în ianuarie 1990.

Citește și: Mihail Gorbaciov, înmormântat în cimitirul personalităților din Rusia

Gorbi, așa cum era poreclit liderul URSS, a aruncat o replică „tovărășească”, menită să mai reducă tensiunile produse de urgențele dezbătute.

Pe 25 decembrie, Nicolae și Elena Ceaușescu au fost executați, în timpul Revoluției din 1989. În 2010, când a vizitat Romania, fostul lider sovietic a declarat că soţii Ceauşescu nu trebuiau împuşcaţi "ca nişte animale", indiferent cât de grea era situaţia în România, conform Historia.

A fost Ion Iliescu coleg de facultate cu Gorbi?

Prima întâlnire dintre Ceaușescu și Gorbaciov a avut loc în 1985 cu ocazia numirii lui Gorbaciov ca Secretar General al PCUS (Partidul Comunist al Uniunii Sovietice), fiind lipsită de evenimente notabile.

Cea de-a doua întâlnire dintre cei doi, din 25-27 mai 1987, a pornit o tensiune între cele două părți, datorită viziunilor diferite ale acestora. Ceaușescu ar fi primit lecții de popularitate de la liderul sovietic în urma discursului acestuia, urmând ca mai apoi să se alăture mulțimii, să strângă mâini și să critice viziunea liderilor de la București.

Acțiune care nu a fost apreciată de președintele român, având ca rezultat opoziția lui Ceaușescu legat de noile reforme aduse de Gorbaciov uniunii sovietice, făcând clară antipatia dintre cele două personaje politice.

Citește și: A murit Mihail Gorbaciov, ultimul președinte al URSS și cel care a pus capăt Războiului Rece

S-a vehiculat că primul președinte al Românie, după căderea regimului comunist, Ion Iliescu, și Gorbaciov ar fi fost colegi de facultate, fapt infirmat, mai apoi, de Ion Iliescu.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!       

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
image
vreme furtuna png
femeie loterie loto istock jpg
magazin malle jpg
gunoi freepik jpg
masina sicriu mecum auctions jpg
vaza flori jpg
banner mama luiza melencu png
image
actualitate.net
image
actualitate.net