Ce beneficii au călătoriile asupra creierului. Prof. Dr. Constantin Dulcan: „Este ca și cum ai obține un neuron în plus”
Cunoscutul medic Constantin Dulcan este de părere că, mai ales după vârsta de pensionare, oamenii ar trebui să călătoarească mai mult.
Potrivit medicului, călătoriile sunt benefice pentru sănătatea creierului pentru că în acest fel îl păstrăm mereu activ. Astfel, viața va fi mult mai frumoasă și liniștită.
„Oamenilor, mai ales după ce se pensionează, li se recomandă călătoriile tocmai pentru a întreține activitatea creierului. O călătorie oferă întotdeauna lucruri noi. Asta obligă creierul să facă noi conexiuni și este extrem de important”, a declarat Constantin Dulcan, medic neurolog și profesor universitar, la Antena 3.
„Avem acum dovezi oferite din laborator care demonstrează cert o diversificare a informațiilor pentru un creier. Asta înseamnă pur și simplu că noi câștigăm neuroni. Experiența e foarte interesantă.
S-a făcut o cercetare pe doi șoricei. Unul a fost lăsat să trăiască în habitatul său natural, iar altul a fost expus la instrumente noi de joacă, adică i s-a creat un mediu propice distracțiilor.
După șase luni, s-a dovedit că numărul neuronilor a crescut de patru ori la șoricelul care a fost expus la experiențe noi. Monotonia înseamnă până la urmă o involuție sau evoluție lentă, evident, vârsta are efectele ei. Noutatea este extrem de importantă pentru creier ", a mai spus Dr. Dulcan.
Conform profesorului universitar, fiecare călătorie creează o conexiune nouă. Este ca și cum un un neuron se naște de fiecare dată când mergem în vacanță.
Cel mai important „aliment” pentru creier
Prof. Dr. Vlad Ciurea a explicat care este cel mai important aliment pentru sănătatea creierului: „Când nu este consumat, apar problemele!”.
„Am primit de multe ori întrebarea: Ce îmi recomandați, domnule doctor, pentru a-mi menține creierul sănătos?
Înainte să înșir o întreagă listă cu alimente și nutrienți care nu ar trebui să lipsească din dieta noastră, mereu precizez: în primul rând este important să ne hidratăm corespunzător.
Creierul uman conține 78% apă, deci are o cantitate foarte mare de apă în el. Așa spun toate datele obținute din literatura de specialitate.
În practică, dacă vedem o persoană mai în vârstă care face un RMN, ne grăbim să punem diagnostic: Aaaa, atrofie cerebrală! Nu! Persoanele în vârstă sunt persoane care se hidratează foarte puțin, nu vor să bea apă și atunci apare acea deshidratare a encefalului, care se vede pe RMN.
Deci trebuie să bem apă, indiferent de vârstă, pentru că ne menține cât mai tineri", a explicat prof.dr. Vlad Ciurea pe o rețea socială.