Povestea româncei considerată prima femeie neurochirurg din lume. A făcut prima operație la vârsta de 24 de ani

Născută pe 25 aprilie 1920, în oraşul sucevean Fălticeni, fiind fiica casierului BNR, Constantin Ogrezeanu, Sofia Ionescu Ogrezeanu este considerată prima femeie neurochirurg din lume, după ce, în anul 1944, când avea doar 24 de ani, a operat cu succes pe creier un băieţel. 

 Sofia Ionescu Ogrezeanu, prima femeie neurochirurg din lume / Foto: Captură video
Sofia Ionescu Ogrezeanu, prima femeie neurochirurg din lume / Foto: Captură video

Sofia Ionescu s-a născut în 1920, în Fălticeni. După ce a făcut şcoala generală şi gimnaziul în orașul natal, a urmat Şcoala de Fete „Marica Brâncoveanu” și cursurile Facultăţii de Medicină de la Bucureşti, unde i-a avut ca şi profesori pe Francisc Rainer, George Emil Palade, Alfred Rusescu şi Ionescu Sineşti.

Încă de la vârsta de 16 ani, Sofia și-a dorit să devină medic, însă tatăl ei nu a încurajat-o la început să devină cadru medical. Anii de studenţie au coincis cu cel de-al Doilea Război Mondial, așa că, în vacanţele de vară, Sofia Ionescu era nevoită să îi îngrijească pe răniţii care ajungeau în spitalele din Fălticeni. A obținut ulterior un post de intern la serviciul de neurochirugie al Spitalului nr.9 din Bucureşti, în anul 1943, unde din cauza războiului lucra non-stop.

Un an mai târziu, în 1944, a acceptat să facă prima intervenţie chirurgicală pe creier, care a reprezentat şi prima ei intervenţie de succes. De atunci, timp de 47 de ani a continuat să facă operații zilnic. 

S-a stins din viață la vârsta de 88 de ani

În 1970, Sofia Ionescu a însoțit un pacientă, membră a Ambasadei Franței, la Paris și Lyon. Medicilor francezi nu le venea să creadă că există o femeie neurochirurg, așa că au rugat-o  să le arate mâna pentru a vedea dacă are bătătură pe degetul inelar, ca toți neurochirurgii. Așa și-au dat seama că a operat nu doar o dată, ci de nenumărate ori. Sofia Ionescu a rămas activă până în 1990, când a trebuit să se pensioneze din cauza unei operaţii de cataractă. Printre pacienții celebri ai Sofiei Ionescu se numără soțul Mariei Tănase, soția lui Gheorghe Gheorghiu-Dej sau una dintre soțiile șeicului Zaed-Bin sultan al Nohaian din Abu-Dhabi. 

Pentru meritele deosebite dovedite încă din anii studenției, Sofia Ionescu a fost declarată medic erou de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care i-a trecut numele într-un album alături de alţi 65 de renumiţi medici, a primit „Semnul de Distincţie” al Crucii Roşii în 1943, insigna „Evidenţiată în Munca Medico-Sanitară” în 1957, medalia „A XX-a Aniversare a Eliberării Patriei”, medalia „25 de ani de la Proclamarea Republicii”, Diploma de Onoare ANFDUR pentru merite de excepţie, Premiul „Elisa Leonida Zamfirescu” şi Diploma de Onoare a Confederaţiei Naţionale a Femeilor din România, a fost aleasă membră a Societății Române de Istoria Medicinii, iar din martie 1997, a devenit Membru Emerit al Academiei de Științe Medicale.

Sofia Ionescu Ogrezeanu, prima femeie medic neurochirurg din lume, s-a stins din viață la vârsta de 88 de ani, pe 21 martie 2008 şi a fost înmormântată la Cimitirul Bellu din Bucureşti.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
Iosif Stalin citind ziarul (© Wikimedia Commons)
Întâlnire între Ion Antonescu și Adolf Hitler la Munchen, 1941 FOTO Profimedia jpg
Carlo Acutis 1, foto Facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net