Ce este complet interzis să faci pe 9 martie, când sunt prăznuiți Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia. Dacă nu ții cont, vei avea ghinion tot anul

Pe data de 9 martie, Biserica Ortodoxă celebrează praznicul Sfinților 40 de Mucenici, o sărbătoare deosebit de importantă în calendarul primăverii.

 În această zi, se crede că este nedorit să faci anumite activități / foto: arhiva
În această zi, se crede că este nedorit să faci anumite activități / foto: arhiva

Această zi este plină de tradiții și credințe transmise din generație în generație, oferind credincioșilor o serie de obiceiuri și superstiții menite să aducă noroc și să protejeze împotriva ghinionului și a bolilor.

De mucenici se spune că se deschid porțile Raiului

Se spune că în această zi se deschid porțile Raiului și mormintele, iar credincioșii pregătesc mâncăruri speciale pentru a marca praznicul Sfinților 40 de Mucenici, cu celebrul lor produs - Mucenicii, colaci tradiționali.

Unul dintre obiceiurile centrale este legat de forma colacilor, care sunt pregătiți în formă de opt, reprezentând un simbol al infinitului și al eternității. Modalitatea de preparare variază în funcție de regiune, cu colaci copți în unele zone și fierți în altele.

În această zi, credincioșii participă la slujbe în biserică, făcând parastase și dând de pomană. Printre alimentele tradiționale împărțite se numără nucile, alunele și fasolea.

Un alt obicei îndrăgit este băutura celor 40 sau 44 de pahare de vin, consumându-se câte un pahar pentru fiecare mucenic venerat în această zi.

În unele regiuni, se obișnuiește aprinderea unor focuri mari pe câmp, iar copiii încearcă să sară peste acestea, pentru a aduce protecție împotriva bolilor familiei. Femeile folosesc cenușa rezultată pentru a proteja casa împotriva șerpilor.

De asemenea, bărbații care doresc noroc la bani mănâncă semințe, cum ar fi cele de dovleac sau de floarea soarelui, însoțite de pahare de vin.

Ce trebuie să eviți neapărat de mucenici

 În această zi, se crede că este nedorit să faci anumite activități. Gospodarii curăță stupii și ung mucenicii copți în cuptor cu miere provenită din stupi, iar apoi se stropește stupul cu țuică pentru a favoriza creșterea albinelor.

Tinerii proaspăt căsătoriți sunt încurajați să primească în dar cele mai frumoase nuci, considerate a aduce armonie în căsnicie.

Cei ce plantează în această zi se așteaptă la o recoltă de 40 de ori mai bogată, iar acest moment este considerat prielnic pentru a face previziuni despre vremea de Paște.

Este de evitat împrumutul de bani și conflictele cu ceilalți în această zi. Totodată, nu este recomandat să faci curățenie sau să speli, deoarece se crede că vei fi bolnav timp de 40 de zile dacă nu respecți aceste interdicții.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lajos kristof jpg
image
image
image
image
image
image
mamaia  jpg
pod bosfor jpg
nave marea neagra shutterstock 2216324863 jpg
punctul de pensie jpg
masini politie facebook jpg
cipru shutterstock jpg
meteo (1) jpg
lajos kristof jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net