Cei mai buni Mucenici. Rețetă din zona Maramureșului

În inima frumoasei regiuni Maramureș, tradițiile și obiceiurile adânc înrădăcinate se îmbină armonios cu bucatele tradiționale, creând un cadru autentic și plin de farmec. Printre aceste tradiții, sărbătoarea Celor 40 de Sfinți este marcată în mod deosebit, iar mucenicii joacă un rol esențial în această celebrare.

Mucenici. Foto: arhiva.
Mucenici. Foto: arhiva.

Diversele forme și denumiri ale Mucenicilor

În Maramureș, mucenicii nu sunt doar simple prăjituri, ci adevărate capodopere culinare, bogate în semnificații și gusturi inconfundabile. Denumiri precum "pupi," "colăcuți" sau "plăcinte" sunt folosite pentru a descrie aceste delicioase preparate, iar formele lor variate sunt expresia creativității locale.

Etnologii au observat că această sărbătoare a Celor 40 de Sfinți se suprapune peste tradiții mai vechi, cu ofrande specifice care includ colaci de diferite forme, plăcinte și colăcuți denumiți "pupi". Aceste ofrande sunt consacrate unor zeități, aducând un omagiu spiritual în paralel cu deliciile culinare.

Ritualuri și tradiții în dimineața zilei sfinților

Sărbătoarea începe cu ritualuri specifice dimineții. Înainte de a începe festinul, oamenii obișnuiau să facă 40 de metanii, iar fiecare membru al familiei își lua 40 de grăunțe de porumb. Pe măsură ce realizau fiecare metanie, aceștia scădeau un bob de porumb pentru a ține evidența exactă a lor. Această practică sublinia devotamentul și respectul față de tradiții.

Tot în dimineața acelei zile, erau pregătite cu grijă patruzeci de turte sau scoverzi, care urmau a fi consumați în totalitate în aceeași zi. Alimente de post puteau fi adăugate la masa festivă, mai ales în cazul familiilor numeroase. Cu toate acestea, plăcintele erau elementul central al acestei sărbători și erau consumate cu mare venerație.

Amintiri din trecut și tradiții păstrate cu sfințenie

Bătrânii își amintesc cu nostalgie de acele vremuri în care ritualurile erau îndeplinite cu o sfințenie aparte. Plăcintele erau dăruite cu generozitate copiilor la școală, iar atmosfera vibra de bucuria și unitatea familială. Fiecare gest, fiecare bucată de mucenic, avea o semnificație profundă, transmițând din generație în generație valorile autentice ale acestei sărbători.

Una dintre cele mai bune rețete a Mucenicilor din Maramureș

Pentru cei curioși să încerce propria experiență culinară a sărbătorii Celor 40 de Sfinți din Maramureș, iată o rețetă tradițională a mucenicilor:

Ingrediente:

500g făină albă
250ml lapte călduț
50g drojdie proaspătă
2 ouă
50g unt topit
100g zahăr
Un praf de sare
Esență de vanilie sau coajă de lămâie rasă
Miere și nucă opțional.

Cum se prepară

Se dizolvă drojdia în laptele călduț și se adaugă o lingură de zahăr. Se lasă la dospit pentru aproximativ 15 minute.

Într-un castron mare, se amestecă făina cu restul de zahăr și sarea. Se adaugă ouăle, untul topit și esența de vanilie sau coaja de lămâie rasă în amestecul de drojdie dospit. Se toarnă lichidul rezultat în castronul cu făină și se amestecă până când se formează un aluat omogen.

Se lasă aluatul să dospească timp de aproximativ o oră, până când își dublează volumul. Apoi se împarte aluatul în bucăți mici, formând mici colăcei sau alte forme tradiționale. Se pun formele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și se lasă să crească pentru încă 15-20 de minute. Se coc în cuptorul preîncălzit la 180°C pentru aproximativ 20-25 de minute sau până când devin aurii. După ce se răcoresc puțin, se pune pe deasupra miere (cu ajutorul unei pensule de bucătărie) și nuci mărunțite.

Această rețetă simplă și autentică vă va permite să experimentați gustul și tradiția autentică a mucenicilor din Maramureș, aducând bucuria acestei sărbători în propria bucătărie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
ciorba de fasole boabe cu afumatura si rantas jpg
zodii norocoase webp
cuplu sex
culoare zodii jpg
supa jpg
masca ten jpg
image png
Trei zodii au probleme de sănătate în luna februarie, sursă foto: Pixabay
image
actualitate.net
image
actualitate.net