Secretul celor mai buni mucenici moldovenești. Ce ingredient nu trebuie să lipsească din compoziție
Toate gospodinele fac mucenici, însă cele mai iscusite știu care sunt pașii pentru ca aluatul să iasă delicios și pufos. Unul dintre ele este chiar alegerea tipului de drojdie. În religia creștin-ortodoxă, sărbătoarea de Mucenici are o simbolistică aparte și se sărbătorește pe data de 9 martie, imediat cum se încheie Babele de Martie.
Contează tipul de drojdie ales
Pe 9 martie, gospodinele din toată țara o să pregătescă celebrii mucenici. Spre exemplu, în Moldova, mucenicii au forma cifrei 8 și mai sunt numiți și sfințișori, iar aluatul lor este cel din care se face cozonacul.
Pentru ca reţeta de mucenici moldoveneşti din aluat de cozonac să iasă ca la carte, este nevoie ca fiecare gospodină să respecte câteva aspecte foarte importante, iar unul dintre ele este chiar alegerea tipului de drojdie. Astfel că, este foarte important ca în bucătărie să fie cald. Ingredientele să fie la temperatura camerei, de preferat să fie scoase de cu seară din frigider.
În ceea ce priveşte făina, aceasta trebuie să fie nulă, cea cu trei zerouri. Trebuie să fie bine uscată și cernută de trei ori în dimineața în care se pregătesc mucenicii. Drojdia este un ingredient foarte important. Pentru mucenicii moldoveneşti drojdia proaspătă este cea mai bună alegere. Aluatul va creşte foarte bine şi va fi extrem de pufos, ca la cozonac.
Rețetă de mucenici moldovenești
Laptele trebuie încălzit puțin, ca să dospească drojdia. Ai grijă să nu folosești laptele fierbinte, pentru că va distruge microorganismele din drojdie și aluatul nu va mai crește la fel de bine. Separă ouăle și adaugă albușurile bătute spumă, ca să obții un aluat mai bun. Gălbenuşurile le poţi bate cu un vârf de sare. Acestea îşi vor închide culoarea, iar aluatul va avea o culoare foarte frumoasă.
Pentru un aluat şi mai fraged de mucenici moldoveneşti, poţi adauga o linguriță de oțet împreună cu celelalte ingrediente uscate. Un alt secret pentru mucenicii moldoveneşti este modul în care alegi să adaugi zahărul în aluat. Ei bine, cel mai bine este să dizolvi zahărul în lapte. Frământă aluatul la mixer și adaugă laptele călduț treptat, ca să se amestece bine toate ingredientele.
Cei 40 de mucenici
În calendar ortodox, pe data de 9 martie sunt pomeniți cei 40 de Mucenici din Sevastia. Sfinții Mucenici erau soldați creștini care făceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia și nu erau doar români de origine, ci și greci și armeni. Guvernatorul Armeniei, Agricola, aflând despre credința celor 40 de Mucenici i-a silit să se închine idolilor și, pentru că au refuzat, au fost închiși și bătuți cu pietre timp de 8 zile, după care aruncați într-un lac înghețat.
Unul dintre Mucenici a ieșit din apa înghețată, însă până să ajungă la baia caldă care i-a fost oferită de cei care îi slujeau pe idoli, acesta a murit. În acest timp, ceilalți Mucenici s-au rugat la Dumnezeu să le alunge suferința. „Ajută-ne Dumnezeule, Mântuitorul nostru, ușurează-ne sarcina și alina iuțimea văzduhului, că spre Tine nădăjduim, că să nu ne rușinăm și să cunoască toți că ne-am mântuit strigând către Tine”.
Tradiția creștină afirmă că au fost 40 de mucenici
În urmă acestei rugăciuni s-au petrecut mari minuni: apă lacului s-a încălzit, gheața s-a topit și 40 de cununi strălucitoare au pogorat asupra mucenicilor. Pentru că au fost scoși vii din lac, comandanții au poruncit să li se zdrobească picioarele cu ciocănele. Toți martirii au trecut la cele veșnice în urma acestei torturi. Trupurile lor au fost puse într-un car, că să fie duse spre ardere și apoi să fie aruncate în lac. Numai Meliton, un tânăr soldat, a supraviețuit torturii.
Pentru că mai respiră, ostașii nu l-au pus în car. Mama să, știind că cei 39 de confrați în suferință aveau pregătită împărăția cerurilor, își ia fiul în brațe și merge cu el să-l pună în car. Dacă îi dorea salvarea, trebuia să fie lipsit de credință în Hristos. Meliton moare pe drum, în brațele mamei sale.
După tradiția geto-dacică au fost 44 de mucenici, atâtea fiind și zilele între 9 Martie și 23 Aprilie, atunci când este prăznuit Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Folcloristul Simion Florea Marian a tipărit o legendă, din Fratautul Vechi – Moldova, unde se vorbește de ziua celor 44 de Sfinți. Însă, tradiția creștină afirmă că au fost 40 de mucenici, potrivit crestinortodox.ro.