Ce explozii provoacă expresia ”Nu există nu pot, există nu vreu”, în mintea copiilor. Explicația specialistei în parenting Urania Cremene

Ultima actualizare:

    Copiii sunt răniți de cuvintele dure ale părințilorFOTO: Unsplash.com
Copiii sunt răniți de cuvintele dure ale părințilorFOTO: Unsplash.com

De foarte multe ori, părinții aud din partea copiilor expresii ca ”nu pot”, atunci când nu reușesc să facă anumite lucruri sau nu înțeleg și tot părinții, crezând că îi ambiționează pe cei mici, le spun că totul este doar în minte lor și că, de fapt, nu vor să facă acel lucru.

Specialiștii spun că expresiile pe care mulți dintre noi le-am auzit, poate, de la părinții noștri, sunt transmise mai departe copiilor noștri, fără să ne dăm seama cât de mult îi pot afecta psihic și cât de mult le pot zdruncina încrederea în propriile forțe.

Urania Cremene: ”Ca o explozie de frică, neîncredere și rușine. Așa sună aceste cuvinte dure”

Specialista în parenting Urania Cremene explică, pe rețelele de socializare și în diverse webinarii destinate păprinților că, astfel de expresii poate spuse inconștient de către părinți, ajung să creeze frică și rușine în mintea copiilor.

Ea povestește o întâmplare de la un atelier de creație pentru părinți și copii povestită de o colegă de birou.

 ”Ea și fetița ei erau la un atelier de desen pentru părinți și copii. Părinții trebuiau să deseneze un animal, iar copilul să îl coloreze. Părea un moment plăcut de conectare între părinți și copii când, deodată, printre râsete și glasuri vesele, se aude vocea unei mame:

"- Ăsta e desen?! Nu vezi că ai depășit conturul? Ursulețul e pe foaie, nu în tavan!"

Cu ochii înlăcrimați și capul plecat, băiețelui ei strângea tot mai tare creionul maro și se străduia să coloreze doar ursulețul.

"- Dar nu poooot!",

"-Cum adică Nu poți? Nu vrei! Chinuie-te și tu! Colorezi până la linie și aia e! Toți copiii de vârsta ta știu să deseneze fără să depășească conturul, numai tu nu!"

Ce a urmat a fost devastator pentru copil.

”BUM! Ca o explozie. Ca o explozie de frică, neîncredere și rușine. Așa sună aceste cuvinte dure. Mai ales când vin din partea mamei. Mai ales când în jurul vostru sunt și alți spectatori care vă privesc și încep să-și dea cu părerea”, explică Urania Cremene.

Astfel de expresii produc ”convingeri limitative și toxice care îl vor însoți de la grădiniță până la pensie”

Sunt foarte frecvente expresiile:

  • "Nu există Nu pot! Există Nu vreau!"
  • "Dacă alt copil poate, clar poți și tu!"
  • "Dacă te străduiești, poți"
  • "E bine, dar mai ai!"

”Și ce verifici în urma unei explozii? Ce a mai fost salvat. Rămășițele. În cazul acesta, stima de sine și încrederea copilului în el însuși s-ar putea să fie de domeniul trecutului. Dar ceva a mai rămas. Convingeri limitative și toxice care îl vor însoți de la grădiniță până la pensie și îl vor determina pe copil să se perceapă în mod distorsionat. Vor fi convingeri precum:

  • "Nu sunt suficient de bun!"
  • „Orice fac, nu fac bine!"
  • "Alții vor fi mereu mai buni ca mine!"

”Și știi care e paradoxul? Că părintele nici măcar nu a avut vreo intenție rea la adresa copilul. Nu a vrut decât să-l motiveze, să-l încurajeze și să-l ajute să fie "în rând cu ceilalți"”, mai punctează specialista în parenting.

”Lumea lui ești tu. Pentru el, cuvintele tale sunt legi nescrise”

”Dar cum ar fi dacă ți-aș spune că astfel de cuvinte iuți, rostite pe negândite, lasă urme adânci în sufletul copilului?

Sau că deși părintele "s-a descărcat" și poate că în 5 minute chiar a uitat ce cuvinte a rostit, acestea îl însoțesc pe copil zi de zi și îi pun piedici?

Sau că acest copil va deveni un adult care va pune multă presiune pe el, va fi mereu stresat și anxios și va crede că nu trebuie să ceară ajutorul?

Pentru copilul tău, tu ești lumea lui.

Pentru copilul tău, cuvintele tale sunt legi nescrise.

Indiferent dacă îi spui că va eșua sau va reuși, el va crede pe cuvânt vorbele tale.

Iar cuvintele tale, fie ele bune sau rele, vor deveni glasul lui interior. Vocea aceea dinăuntru care îi va șopti: "Ești cel mai bun!" sau "Nu ești în stare de nimic!", mai explică Urania Cremene.

”Cuvintele spuse copiilor noștri devin curcubeie care le colorează inimile când lumea lor e gri”

Conform Uraniei Cremene, cuvintele spuse copiilor noștri nu mor niciodată. ”Ele devin curcubeie care le colorează inimile când lumea lor e gri. Sau furtuni care dau naștere unor lupte interioare pe care le poartă viața toată.

Când mama spune “Poți! Am încredere în tine!”, copilul e în stare să meargă până la capătul Pământului și înapoi. Pentru că a spus mama...

Când mama spune “Mă faci de rușine!”, “Alții sunt mai buni decât tine!”, copilul nu știe că tot ce vrea ea e să-l încurajeze să fie mai bun. El înțelege că nu merită iubirea ei și e de ajuns ca să meargă prin viață cu sufletul gol și capul plecat.

Când îți vine să țipi, să-ți cerți sau să-ți compari copilul, amintește-ți că vorbele tale sunt aripi sau piedici pentru el”, a mai spus experta in parenting.

Specialiștii spun că tot ceea ce facem sau le spunem copiilor atunci când sunt mici, va avea urmări asupra psihicului lor când vor fi adulți.

Citește și:Care sunt cele mai dureroase expresii pe care copiii le aud de la părinții lor. Nu le mai spuneți asta!

Tendinţe ciudate în parenting care au cucerit mamele în ultimii ani

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net