Ce faci când partenerul te scoate din sărite? Secretele unei relații fericite

Probabil ai observat și tu că, paradoxal, uneori, chiar cu persoana de care te simți cel mai apropiat, apar momente de frustrare, iritare și nervozitate. Studiile arată că peste o treime din participanții la o cercetare se declară deranjați, într-o măsură sau alta, de comportamentul partenerului lor.

Cuplu ceartă. Foto: Shutterstock.
Cuplu ceartă. Foto: Shutterstock.

De ce apare acest fenomen?

Angela Nuțu, psihoterapeut și coach, oferă o perspectivă clarificatoare: în spațiul intim împărțit cu o altă persoană, tendința noastră de a fi autentici și relaxați poate aduce și mai multe tensiuni. De multe ori, ne permitem să fim mai puțin atenți la așteptările și preferințele partenerului, presupunând, uneori subconștient, că există un fel de contract tacit de iubire care ne permite să "suportăm" neajunsurile celuilalt.

În spațiul nostru intim, împărtășit cu o altă persoană, ne dăm voie să fim noi înșine! Ceea ce înseamnă și că, fără să vrem, nu vom mai fi atât de atenți să menajăm așteptările și preferințele partenerului nostru. Atunci nu mai contează atât de mult cât de tare îi displace lui/ei că eu vreau să citesc cu o lumină foarte puternică, sau că spăl rufe la o oră neobișnuită sau că sunt mai dezordonat. Iar marea presupoziție care se află în spatele acestei relaxări este că între noi există un contract (cel puțin subtil, dacă nu și explicit) care spune că ne iubim și ne dorim compania celuilalt suficient de mult astfel încât să ,,suportăm” lucrurile care ne deranjează.. ”, spune Angela Nuțu.

John Gottman, expert în relații, identifică disprețul drept unul dintre factorii principali ai deteriorării relațiilor, acesta fiind adesea un precursor al despărțirii.

Cum afectează stresul relația?

Un studiu recent realizat de Lisa Neff și April Buck evidențiază că nivelul crescut de stres poate amplifica percepția noastră asupra comportamentelor enervante ale partenerului. Este ca și cum am avea o lupă internă pentru identificarea aspectelor negative, în timp ce lucrurile pozitive tind să treacă neobservate.

Ce poți face pentru o relație mai sănătoasă. Sfaturile psihoterapeutului Angela Nuțu

Angela Nuțu, psihoterapeut. Foto: arhiva.
Angela Nuțu, psihoterapeut. Foto: arhiva.

- Analizează-ți nivelul de stres și modul în care acesta influențează modul în care percepi comportamentele partenerului.

- Atunci când simți nevoia să atragi atenția asupra unor aspecte neplăcute, fă-o calm și respectuos. Critică comportamentul, nu persoana.

- Identifică butoanele interne apăsate în momente de tensiune și încearcă să le gestionezi într-un mod sănătos.

- Apreciază și recunoaște gesturile bune și calitățile partenerului. Alege să vezi și partea frumoasă a relației. „Acest manifest pentru relații conștiente și împlinitoare este pentru situațiile în care există premisa unui cuplu sănătos, cu oameni responsabili și civilizați. Dacă partenerul tău este unul abuziv, lipsit de iubire și bun simț sau echilibru, sau are comportamente nepotrivite, atunci se aplică cu totul alte principii și soluții”, subliniază Angela Nuțu

În concluzie, îmbunătățirea relației de cuplu pornește de la o schimbare personală. Fii conștient de propria atitudine și contribuie la atmosfera pozitivă a relației tale.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
image png
Ce este asigurarea profesională IT și cine este obligat să o aibă în România jpg
rhubarb 3399627 1280 jpg
port ovidiu jpg
tomatoes 1561565 1280 jpg
camera de aur pelisor jpg
maria vacarescu  jpg
bebelus bona imagini jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net