Ce înseamnă „asertiv” cuvântul care le dă bătaie de cap multor persoane. Care este sensul său și în ce context se folosește

Ultima actualizare:

Din ce în ce mai des auzim în jurul nostru persoane care ne îndeamnă să fim asertivi. Desigur, „asertiv” a devenit deja un cuvânt cunoscut și utilizat destul de mult în zilele noastre, însă care-i exact sensul lui și ce vrea să transmită? 

Semnificația cuvântului „asertiv” / foto: Pixabay
Semnificația cuvântului „asertiv” / foto: Pixabay

Ana Iorga a explicat pentru emisiunea „Pe cuvânt”, de la Antena 3, ce înseamnă să fii asertiv, cum se folosește acest cuvânt și în ce context și care este sensul lui în limba română. 

Semnificația cuvântului „asertiv” 

Asertivitatea presupune curajul de a-ți expune punctul de vedere în relațiile cu ceilalți, dând dovadă totodată de o poziție fermă, încrezătoare, lipsită de tentă conflictuală. 

„E bine să fii azi asertiv, cel puțin asta citim peste tot. Cum să ai un comportament asertiv, un stil asertiv, beneficiile asertivității. Pe scurt, asertiv în româna actuală se folosește cu un sens nou din engleză. Să fii direct, relaxat, onest, încrezător, ferm, puțin din toate, adică nici agresiv în relațiile cu ceilalți, dar nici fleț.

"Cum învățăm să avem un comportament asertiv". „Învață să comunici asertiv și eficient". Sunt doar câteva dintre numeroasele apariții ale lui asertiv. Iar dacă veți iniția o simplă căutare pe Google veți da peste o mulțime de astfel de exemple.

Aserivitatea pare a fi echilibrul. Este, asa cum înțelegem din utilizările din ultimii 10 ani, a reuși să fii ferm în reacții și atitudini, nici agresiv, nici moale sau pasiv. E reacția fermă și echilibrată care are puterea de a se face auzită și de a se impune. Cuvântul apare cel mai mult în domeniul psihologiei și în sfera aceasta a sfaturilor de dezvoltare personală.

Apar și multe definiții, iată una dintre ele: "Comportamentul asertiv se caracterizează prin autovalorizare, prin a avea curaj să îți exprimi propriile opinii și prin a ține cont de satisfacerea propriilor nevoi și dorințe fără a încălca drepturile și nevoile celorlalți."

Să fii asertiv înseamnă să fii încrezător și îndrăzneț. Atâta doar că acest sens modern din română nu e și în DEX. Asertiv și aserțiune apar definite foarte diferit: asertiv = cu caracter de aserțiune, iar aserțiune = Log. enunț, afirmativ sau negativ, care este dat ca adevărat; afirmație. Nu prea are nimic de-a face cu îndrăzneala și încrederea.

În engleză, a fi asertiv înseamnă a avea sau a arăta o personalitate încrezătoare și puternică. Aceasta este sursa noului sens din română, care nu mai e chiar atât de nou. Asertiv cu acest sens circulă în română mai întâi în domeniul psihologiei, dar s-a extins și în limbajul curent. Dacă e să evaluăm situația, e atât de folosit cu acest sens încât cred că ar trebui să intre în dicționare. A fost tradus așa în lucrările de specialitate, circulă cu acest sens în discursul specializat, încât mă îndoiesc că va dispărea sau va fi înlocuit de un termen românesc, mai ales că ați văzut că înglobează o mulțime de nuanțe, greu de echivalat într-un singur cuvânt”.

image
image
image
image
image
image
kurt malpass facebook jpg
blocuri vechi 54026100 22374900 webp
image png
foto crucea cu bucatica din crucea lui Iisus la Muzeul de Istorie  2048x970 webp
Politisti Rutieră - alcoolemie - Politia Rutiera
sat apuseni jpg
Apa 1 jpg
iarna in gradina jpg