Ce legume trebuie să plantezi în luna aprilie în grădina ta. Trucurile și regulile știute doar de grădinarii cu experiență

În luna aprilie, grădina ta prinde viață. Este perioada potrivită pentru a planta legumele de care să te bucuri până în iarnă. Poți să începi cu arpagicul, usturoiul, morcovul, dar și ridichile de vară. Totodată, oamenii mai plantează dovlecei, cartofi timpuri, spanac, mărar și soiuri de varză pentru producție timpurie.

Legume de plantat în aprilie Foto: Shutterstock
Legume de plantat în aprilie Foto: Shutterstock

Ce legume să plantezi între 1 și 10 aprilie 

Calendarul pentru lucrările în grădină, în luna aprilie, debutează cu o curățenie temeinică în grădină. Folosiți la maxim zilele frumoase ce vă permit să lucrați afară și urmăriți cu atenție anunțurile meteorologilor pentru a evita înființarea culturilor dacă temperaturile sunt negative, inclusiv pe timpul nopții. Activitatea din grădină în luna aprilie poate începe cu o curățenie generală, greblat, curățat terenul de eventuale ramuri moarte aduse de vânt și pregătit pământul pentru semănat sau plantat răsadurile deja crescute în casă sau cumpărate de la alți legumicultori.

Foarte important de reținut este faptul că indiferent ce răsad plantați în grădină, acesta trebuie călit în prealabil câteva zile astfel ca șocul termic să nu fie prea mare. Acest lucru nu trebuie însă respectat și în cazul răsadurilor cumpărate de la producătorii care se ocupă cu așa ceva. Este momentul prilelnic să plantați arpagicul, usturoiul, morcovul, ridichi de vară, dovlecei, cartofi timpurii, spanac, mărar, soiuri de varză pentru producție timpurie. 

Ce să plantezi între 10 și 20 aprilie 

10-20 aprilie: Se poate continua cu ridichi de vară, dovlecei, dovleci de copt, pepene galben, pepene verde, spanac, porumb pentru fiert, mărar, plantat soiuri de varză pentru producția semitimpurie, plantat roșii și ardei răsad;

Dacă din diverse motive plantarea răsadurilor nu suportă amânare, puteți apela la brazdele încălzite. Cum procedăm: scoatem stratul fertil de deasupra viitoarei brazde; în brazda adâncită, cam la 20-25 cm, punem bălegar macerat, resturi vegetale menajere, iarba cosită sau buruieni, din cele care deja au răsărit, cenuşă; acoperim cu pământul dislocat, fertil; acoperim cu o folie închisă la culoare. Soarele de peste zi își va face treaba lui de încălzire deasupra, iar „bogăția” de dedesubt, prin descompunere, va produce, la rândul ei, căldura (binecunoscutul biogaz).

Sfecla roșie și castraveții, de plantat între 20-30 aprilie 

20-30 aprilie: Este momentul prilenic să plantăm sfecla roșie, castraveți, dovleac de copt, dovlecei, pepene verde, pepene galben, fasole, porumb pentru fiert, mărar, plantat soiuri de varză pentru producție semitimpurie, plantat roșii și ardei.

Verificați periodic starea răsadurilor, iar dacă acestea nu evoluează corespunzător sau se ofilesc înlocuiți golurile cu plante noi. Udați răsadurile la 2 săptămâni sau în funcție de cât de uscat vi se pare pământul. Udarea poate varia de la o grădină la alta în funcție de ploile din zona respectivă și rezerva de apă din sol.

Care este regula principală de urmat 

Urmăriți ca plantele să nu fie atacate de boli sau dăunători: melci, cârțițe, coropișnițe.  Monitorizați dacă semințele plantate au germinat, iar dacă timpul în care acestea ar trebui să iasă este considerabil depășit este nevoie să semănați alte semințe și să identificați exact pașii pentru care i-ați făcut greșit. 

Foarte important: Ca regulă principală de urmat este faptul că niciodată nu plantăm răsadurile într-un substrat rece. Până ce temperatura solului nu a ajuns la plus 9-10 grade nu vom începem plantarea. Așadar, luați cu un termomentru special temperatura din sol, în caz contrar puteți conpromite viitoarele culturi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
bani jpg
image png
carte pixabay jpg
multi bani jpg
bani banca bancnote jpeg
lake lucerne region 4343793 1280 jpg
image png
supa instant istock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net