Ce obiect surprinzător a fost găsit în geanta Elenei Ceaușescu după ce a fost executată
Ziua de 25 decembrie 1989 a marcat o cotitură istorică pentru România. Execuția soților Ceaușescu a pus capăt unei dictaturi de peste două decenii și a deschis drumul către schimbarea regimului politic. Însă, dincolo de evenimentele dramatice din acea zi, un detaliu a captat atenția publicului și a generat numeroase speculații: un obiect găsit în geanta Elenei Ceaușescu după execuție. Acesta nu era altceva decât o mică iconiță, un lucru aparent incongruent cu imaginea unei femei care a simbolizat ateismul agresiv al regimului comunist.
Ce au găsit în geanta Elenei Ceaușescu
Execuția soților Ceaușescu a avut loc în Târgoviște, la Unitatea Militară 01417, după un proces extrem de rapid. Întreaga țară a fost martoră la acest moment istoric, care a schimbat destinul României. După ce sentința a fost pusă în aplicare, autoritățile au verificat obiectele personale ale Elenei Ceaușescu, iar în geanta sa au descoperit o iconiță de mici dimensiuni. Aceasta a fost o surpriză uriașă, având în vedere că soții Ceaușescu au condus un regim ateu care a persecutat Biserica și a demolat numeroase lăcașuri de cult.
Elena Ceaușescu a fost cunoscută pentru aversiunea sa față de religie și credință. Sub conducerea lor, regimul a promovat o politică ateistă strictă, distrugând biserici și suprimând libertățile religioase. Cu toate acestea, descoperirea iconiței a ridicat multe întrebări. Se crede că Elena ar fi păstrat acest obiect nu din convingeri religioase, ci mai degrabă ca o superstiție. Fosta primă doamnă a României, deși a impus o politică atee, pare să fi adoptat, în tăcere, o duplicitate în relația sa cu spiritualitatea.
Explicații din partea fostului adjunct al Direcției de Securitate
Adrian Eugen Cristea, fostul adjunct al Direcției de Securitate și Gardă Prezidențială a lui Nicolae Ceaușescu, a dezvăluit în cadrul unui interviu pentru Antena 3 mai multe detalii despre acest subiect. El a explicat că Elena Ceaușescu, la fel ca mulți alții care se află în situații extreme, ar fi putut apela la credință într-un moment de disperare:
„Existența iconiței nu a fost și nu este vreun secret de stat sau militar. Dar acest aspect, necunoscut de cei mulți, deschide discuții. (…) De ce să nu admitem că, angajându-se în desfășurarea unei politici atee și având o situație materială deosebită, rezultată tocmai din susținerea unui regim, a preferat, ca atâția alții, acceptarea unei duplicități. Se știe că orice om care ajunge în situații deosebit de grele lasă la o parte orice ideologie și, atunci, face apel la credința în care s-a născut (…)”, a spus Cristea.