Ce pun ungurii la rădăcina pomilor la început de decembrie. Motivul pentru care îngroapă o pâine mică, o nucă sau un măr
Deja ne mai despart doar câteva zile de începutul lunii decembrie, iar vecinii noștri de la vest, din Ungaria, au grijă să respecte nenumărate tradiții agricole importante, în această perioadă. Aceste obiceiuri combină diverse elemente folclorice și cunoștiințe agricole, iar, datorită lor, pomii ar rămâne sănătoși, iar recolta de anul viitor ar fi mai bogată.
Chiar dacă ne aflăm în sezonul rece al anului, iar în câteva zile va începe, oficial, iarna, nu înseamnă că trebuie să ignorăm munca agricolă! Puțin mai la vest de țara noastră, în Ungaria, la începutul lui decembrie oamenii au grijă să respecte nenumărate tradiții și obiceiuri, unele din ele doar simbolice, în timp ce altele, extrem de practice.
De exemplu, ungurii au grijă să pună gunoi de grajd bine fermentat la baza pomilor, pentru ca aceștia să beneficeze de azot, potasiu, cât și fosfor. Prin această fertilizare organică, rădăcinile sunt protejate de frig, iar solul este pregătit pentru venirea primăverii.
Ce se pune la baza pomilor în Ungaria
De asemenea, tot la baza pomilor mai este împrăștiată și cenușă de lemn! Aceasta nu doar că va ține dăunătorii la distanță, dar datorită conținutului ridicat de calciu și potasiu, este foarte utilă și pentru buna dezvoltare a pomilor.
În plus, la rădăcina pomilor mai sunt îngropate și coji de mere, pere, sau alte fructe! Acestea îmbunătățesc calitatea solului și vor accelera descompunerea organică. Iar pentru ca rădăcinile să reziste mai bine în fața frigului, pe sol sunt așezate paie, sau frunze uscate.
De ce este turnat un strop de bin la baza pomilor
De asemenea, în Ungaria există și nenumărate obiceiuri culturale, care au ca scop asigurarea unei recolte bogate, în anul următor. De exemplu, la baza pomilor este turnat puțin vin, sau rachiu. Băutura atrage fertilitatea și prosperitatea, potrivit superstițiilor din această țară.
De asemenea, în unele zone ale Ungariei se obișnuiește să fie îngropată o pâine, o nucă, sau un măr, la baza pomilor. Astfel, aceștia sunt „hrăniți”, iar, potrivit tradiției, recolta de anul viitor va fi mult mai bogată.