Ce s-a ales de fabrica de sticlă din Pădurea Neagră. Semi-cristalul realizat acolo era unic, fiind recunoscut în toată lumea

Ultima actualizare:

În localitatea Stara Huta, acum 250 de ani, a funcționat cea mai veche fabrică de sticlă. După câteva decenii, fabrica s-a mutat în localitatea învecinată: Șinteu. La începutul secolului al XIX-lea, la puțin timp după construirea fabricii de sticlă din Pădurea Neagră, cea de la Nova Huta s-a închis și muncitorii s-au mutat în noua locație. Acolo, peste 1.500 de oameni lucrau la realizarea de cristale unice. Acum, locul a devenit o ruină. 

Fabrica de sticlă din Pădurea Neagră a ajuns o ruină Foto: Facebook
Fabrica de sticlă din Pădurea Neagră a ajuns o ruină Foto: Facebook

Fabrica de sticlă din Pădurea Neagră, o ruină 

Fabrica de sticlă de la Pădurea Neagră este, astăzi, doar o imensă platformă de beton înconjurată de clădiri ruinate pe care, privindu-le, îţi este greu să-şi imaginezi vremurile în care peste 1.500 de oameni din mai multe localităţi învecinate produceau aici un semi-cristal apreciat atât de-a lungul întregului continent american, cât şi în Europa. 

Istoria sticlăriei s-a scris la fabrica din Pădurea Neagră 

Datele istorice spun că spre mijlocul secolului al XIX-lea, mai precis în 1841, au început să se producă articole de sticlărie la Pădurea Neagră. Fabrica a fost amplasată pe Valea Bistrei, între munţi acoperiţi de păduri seculare, deoarece existau aici din belşug apă, cuarţ şi lemn, toate necesare producerii sticlei.

Debitul de apă al Bistrei acoperea nevoile producţiei şi ale populaţiei, cuarţul, care se găsea în cantităţi suficiente, era adunat şi transformat în nisip la moara cu ştiampuri, iar pădurile încă neexplorate până la acea dată acopereau pentru mulţi ani necesarul de combustibil ce se folosea la topirea masei de sticlă.

De unde numirea „Pădurea Neagră"

Potrivit datelor de pe site-ul oficial al oraşului Aleşd, de care aparţine astăzi Pădurea Neagră, primii muncitori au fost germani, ei "botezând" locul unde a fost amplasata fabrica cu numele de Schwartz Wald, din cauza pădurilor seculare în mijlocul cărora se afla. Prin traducere din germană s-a ajuns la denumirile de Pădurea Neagră în română şi Feketeerdo, în maghiară.

Fabrica a produs și un cristal unic, colorat

Pentru că tipul de cuarț și de nisip trimis către Pădurea Neagră nu era cel mai bun din punct de vedere calitativ, inginerii au găsit soluția: „Printr-o șmecherie tehnologică noi am colorat sticla cristal și a ieșit un cristal mov." 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net