Fabrica de bere care a ajuns ruină. Locuitorii se uită la clădire și dau din umeri: „Ce bere beam aici...nu poșircile alea”

Ultima actualizare:

A fost o fabrică celebră de bere timp de 136 de ani, trebuia să fie un complex etalon cu spaţii comerciale şi apartamente, dar acum este doar un şantier unde nu se întâmplă nimic, monument al neputinţei în mijlocul oraşului. Aceasta este pe scurt povestea zonei în care se afla fosta fabrică de bere Griviţa, ajunsă acum doar un loc pe lunga listă a investiţiilor abandonate, care urâţesc cel mai mare oraş al ţării.

Vechile clădiri ale fabricii de bere  Grivița, declarate monument istoric,  urmau să fie restaurate
Vechile clădiri ale fabricii de bere Grivița, declarate monument istoric, urmau să fie restaurate

În ultimele zile s-a tot vorbit de Fabrica de Bere Grivița și pentru că subiectul a ajuns rapid la inimile românilor curioși să afle ce s-a ales de celebra clădire, reporterii Click! au mers direct la fața locului, pentru a afla adevărul și pentru a vedea în ce stadiu se află aceasta. 

Fabrica de Bere Griviţa a fost cândva un simbol al Bucureştiului, se spunea că de aici iese cea mai bună bere din lume şi multă vreme de aici se aproviziona Casa Regală. Fabrica a fost fondată în anul 1869 şi a fost medaliată cu aur la Expoziţia Universală de la Paris. Industriaşul neamţ Erhard Luther a construit fabrica la capătul Bucureştilor, pe aşa-zisa şosea de centură, pe-atunci Şoseaua Basarabilor, în apropierea moşiei Grant. A fost una dintre cele dintâi întreprinderi de bere din Bucureşti şi din România.

Autorizațiile pentru noul  cartier au expirat în 2020
Autorizațiile pentru noul cartier au expirat în 2020
Nea Gheorghe n-a mai  văzut mișcare de 3 ani
Nea Gheorghe n-a mai văzut mișcare de 3 ani

În 1948 fabrica este naţionalizată, i se schimbă numele din Luther în Griviţa şi continuă să opereze până în 2005. De atunci, terenul şi cele trei clădiri rămase din toată zona industrială, „Mălţăria”, „Orzăria”, „Casa Luther” (n.r. complexul administrativ) au schimbat mai mulţi proprietari, ajungând în vara lui 2016 la o companie din Lituania, Hanner Holding, cu obiect de activitate dezvoltare imobiliară. Societatea a cumpărat 11.000 mp din terenul fostei Fabrici de Bere Griviţa pentru a realiza un proiect mixt de clădiri noi de birouri şi rezidenţial.

Așa trebuia să arate clădirea  principală după reconstrucție
Așa trebuia să arate clădirea principală după reconstrucție

«Ce bere beam pe timpuri, nu poşircile de acum!»

Terenul, pe care se află trei clădiri declarate monument, a fost cumpărat în schimbul sumei de 5 milioane de euro. În octombrie 2018, lituanienii anunţau că în zonă va apărea un cartier select, denumit „Fosta Fabrică”. Ce însemna acest proiect imobiliar? Presupunea restaurarea şi conversia  celor trei clădiri monument ale fostei fabrici de bere Griviţa în spaţii de locuit şi birouri. În zonă urmau să apară şi două clădiri noi, de 12 etaje, în total ansamblul urma să cuprindă 187 de apartamente noi, 31 de lofturi, precum şi restaurante, brutărie şi o berărie. Totul urma să fie gata în 2020.

Clădirile sunt părăsite, iar prin ele nu  mai trec decât paznicii, din când în când
Clădirile sunt părăsite, iar prin ele nu mai trec decât paznicii, din când în când
fabrica foto3 jpeg

Suntem în octombrie 2023, la cinci ani de la lansarea proiectului şi „Fosta Fabrică” a rămas doar un vis. Am vizitat locul şi totul pare părăsit. Pe strada Fluviului, în faţa unei case situată vizavi de intrarea în şantierul abandonat, dăm de nenea Gheorghe Niculescu, o enciclopedie a locului. „Nu se mai lucrează aici cam de trei ani. Mai vine câte unul la costum, câte doi - trei muncitori, dar slabă mişcare!”, ne spune bătrânul de 83 de ani, arătând cu bastonul mastodonţii începuţi şi neterminaţi. „Ce bere beam pe timpuri de aici, Griviţa adevărată, nu poşircile alea care ni le dau acum peste tot. Au distrus şi fabrica asta şi acum sunt doar nişte ruine şi garduri înalte de tablă”, spune cu năduf omul.

În curtea șantierului, barăcile muncitorilor  așteaptă reluarea lucrărilor
În curtea șantierului, barăcile muncitorilor așteaptă reluarea lucrărilor

Pe Şoseaua Orhideelor, care trece prin faţa uriaşelor clădiri abandonate,  Vasile se uită mirat la panourile care arată ce minunăţii o să fie ridicate în locul fabricii de bere din.... 2020. „Păi suntem în 2023, ăştia îşi bat joc de noi sau au rămas fără bani?”, se miră bărbatul, privind lung la panourile pe care scrie că proiectul trebuia să fie gata acum trei ani. La şapte ani de la lansarea proiectului şi la 18 ani de la închiderea fabricii, zona moare încetul cu încetul şi riscă să devină o bombă urbană.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
shutterstock 2304929435 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
casatorie shutterstock jpg
Partie de schi inFranța- Les Gets FOTO Shutterstock
moarte  sursa foto   Shutterstock jpg
crin antonescu inquam jpg
Horatiu Potra soseste la sediul IGPR  Foto Inquam Photos Octav Ganea (2) jpg
Taxa pe urina jpg
Reprezentanți ai partidului AUR și simpatizanți ai acestora și ai candidatului independent Călin Georgescu participă la o acțiune de protest cu titlul „Miting pentru democrație“ în București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Hot de buzunare jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net