Ce să pui în conopida murată, ca să nu se înmoaie în borcan sau butoi. Ingredientul care o ține crocantă toată iarna

Conopida murată este nelipsită din orice casă. Acest deliciu de iarnă merge de minune cu o mulțime de preparate, de la mâncare de cartofi, pilaf, tocăniță cu carne, până la feluri mai simple, cum ar fi o simplă friptură cu cartofi prăjiți.

Cum să pui conopidă murată la borcan Foto: Shutterstock
Cum să pui conopidă murată la borcan Foto: Shutterstock

Cum se prepară saramura fiartă

Saramura fiartă se prepară foarte ușor din apă și sare specială pentru muraturi. La fiecare 1 L măsurat de apă se pune câte 20 g sare grunjoasă. Se pune totul la fierbere și lăsăm să clocotească 5 minute, scrie savoriurbane.com.

Vă dau cantitățile pentru un borcan de 1,7 L în care mi-a intrat 1 kg de conopidă cântărită după desfacerea în buchețele și îndepărtarea cotorului gros. Puteți pune conopidă murată și la putină sau la butoiaș de plastic. Multiplicați rețeta în funcție de nevoi.

Iată care sunt ingredientele de care ai nevoie

1 kg de conpidă desfacută în bucățele, 3-4 fâșii de hrean, un ardei iute, 6-7 căței de usturoi, 10 rondele morcov, 2-3 bețe uscate de mărat, 2-3 crenguțe de cimbru uscat. De menționat că hreanul este cel care pastrează murăturile crocante, așa că nu renunțați la el.

Cum se face conopida murată la borban - rețeta simplă 

Se curăță conopida de frunze și se îndepărtează cotorul tare. Rând pe rând se desface în buchețele frumoase pe care trebuie să le speli bine de tot și apoi să le scurgi ptrintr-o strecurătoare. Se îndepărtează cu cuțitul micile porțiuni gri sau maro de pe inflorescente, răzuindu-le superficial. 

Se pregătesc restul ingredientelor: se curăță usturoiul, se decojește și se feliază morcovul și țelina radacina, se pregătesc ardeii iuți, fâșiile de radacină de hrean și bețele de mărar și cimbru uscat. 

La ce trebuie să fii atentă

Borcanele pentru murături trebuie să fie curate, spălate și clătite bine. Nu uitați și de capace! Ele nu trebuie sterilizate ca la alte conserve. Pe fundul borcanului se pune o coroniță din marar, cimbru uscat și o fâșie de hrean. Apoi începe să îndeși buchețelele de conopida în borcan, cât mai strans. Printre ele pune căței de usturoi, ardei iute întreg și încă 2 fâșii de hrean. Pentru decor poți pune și rondele ondulate de morcov. Deasupra pune o coroniță de mărar uscat, cimbru și hrean. Bețele tari de marar apasă conopida și o țin sub saramură.

În Ardeal și Banat conopida se numește „carfiol” (nemții îi spun Blumenkohl, dar austriecii îi zic Karfiol, ca și maghiarii), guliile sunt „calarabe” (din lb, germana Kohlrabi), iar ardeilor le zicem „piparca”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
florin piersic facebook jpg
image
image
image
image
image
image
Alegeri FOTO Shutterstock jpg
alegerile europarlamentare jpg
tractor fermier pesticide tratament shutterstock 2243080773 jpg
canicula caldura furtuna vertizare foto shutterstock
Thailanda pixabay jpg
otet de mere jpg
dali
copil bolnav de rujeola pojar foto shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net