Ce se întâmplă cu corpul tău dacă mănânci orez reîncălzit?
Unul dintre cele mai comune feluri de mâncare în România este orezul, se prepară rapid și nu este nici costisitor. Este sigur să consumi orez reîncălzit și care sunt efectele asupra sănătății tale.
Ce se întâmplă în organismul tău atunci când consumi orez reîncălzit
Este important să menționăm că, în mod general, orezul reîncălzit nu este nociv pentru sănătate, dar trebuie să fii atent la modul în care este păstrat și cât timp stă în frigider. Un expert de la UNAM a dezvăluit portalului Unotv.com ce se întâmplă în organismul tău atunci când consumi orez reîncălzit și în ce condiții poate deveni o problemă majoră pentru sănătate. Acest lucru se datorează faptului că orezul reîncălzit poate declanșa probleme gastrointestinale dacă nu este păstrat corect.
Potrivit informațiilor împărtășite de dr. Pahua Díaz, dr. universitar la Departamentul de Sănătate Publică a Facultății de Medicină UNAM, dacă orezul nu este depozitat corect poate dezvolta organisme precum ciuperci și chiar bacterii. „Problema constă fundamental în modul în care vom găti, reîncălzi și menținem alimentele”, spune expertul.
Poate dezvolta o bacterie cunoscută sub numele de Bacillus Cereus
Când orezul nu este depozitat corect, poate dezvolta o bacterie cunoscută sub numele de Bacillus Cereus; Orezul reîncălzit în sine poate dezvolta acest tip de bacterii și microorganisme atunci când este lăsat în afara frigiderului și se depășesc temperaturi mai mari de 50 și 60 de grade, s-ar putea spune că atunci când este lăsat la temperatura camerei mai mult de două ore.
În cazul în care orezul reîncălzit dezvoltă bacterii, ceea ce se întâmplă cu corpul tău dacă îl mănânci este destul de grav. S-ar putea să ai o infecție care te poate determina să prezinți simptome precum greață, diaree, vărsături, dureri abdominale și disconfort în organism în general. Aceste simptome pot apărea după 24 de ore după ce ai consumat orezul. Persoanele cele mai susceptibile la aceste boli sunt copiii și adulții în vârstă.
Pentru a evita acest lucru, este recomandat ca orezul reîncălzit să fie păstrat într-un frigider care are o temperatură de -4 grade, iar apoi să reîncălziți orezul pentru mai puțin de 30 de secunde la o temperatură de 50 sau 60 de grade. O altă recomandare pe care o dă expertul este ca acest orez să fie consumat o singură dată după ce a fost reîncălzit, adică să nu-l reîncălziți de mai multe ori și să nu-l lăsa/i la frigider mai mult de patru zile.