Ce sume uriașe au primit televiziunile din România pentru reclame în 2024: „Ultimii ani au arătat o dezvoltare rapidă a publicităţii...”
Câţi bani s-au investit în publicitate în România în 2024 și cât au încasat din reclame posturile TV, radiourile, digitalul şi panotajul? Ei bine, potrivit ultimului raport Media Fact Book, studiu detaliat al pieţei de publicitate realizat de agenţia de media Initiative, piața de publicitate din România se apropie de pragul de 800 de milioane de euro!

Media Fact Book estimează că, pe final de 2024, piaţa totală în acest an se ridică la 778 de milioane de euro, ceea ce reprezintă o creștere de 11 procente față de 2023. Aceasta este o ușoară revizuire față de calculele din vară, când analiza vorbea de un total de 760 de milioane. La această creștere au contribuit multiplele runde electorale, dar şi evenimentele sportive, precum Campionatul European şi Jocurile Olimpice de la Paris.
Câți bani au primit televiziunile pentru reclame în 2024
Televiziunea rămâne mediul preferat al agenților de publicitari. Mai mult de jumătate din banii de reclame (406 milioane de euro) au fost cheltuiţi pe posturile TV. Creşterea este de 10% față de 2023.
În ceea ce privește cifra din digital, 283 de milioane de euro. Cei mai mulţi bani sunt atraşi de marile platforme internaţionale:
- 46% din Google Search;
- 26% Display (include şi Google Display, dar şi partea locală, mult mai mică);
- 22% Social Media;
- 6% YouTube.
Până la sfârșitul anului 2024, se estimează că piața de Outdoor va ajunge la 46,6 milioane de euro, o creștere de +12,5% față de bugetul net din 2023, susţinută de un context economic favorabil şi de competiţia intensificată în sectoare precum Retail, Servicii Financiare şi Automotive.
Piața radio este estimată la 38 de milioane de euro în 2024, ceea ce este, de asemenea, un plus: +8% față de anul precedent.
Topul sectoarelor economice din punct de vedere al investiţiilor media este dominat de Retail, care reprezintă 24% din piață și o creştere de +8% faţă de 2023, atingând o valoare de aproape 190 de milioane de euro.
Pe a doua poziție este sectorul de Healthcare, cu 16% din piaţa totală şi o creştere de 5% faţă de anul precendt. ectoarele Food & Beverages (+11%), E-commerce (+8%) şi Cosmetice & Îngrijire personală (+8%) au înregistrat creşteri moderate, în timp ce Serviciile Financiare (+20%), Pariuri & Jocuri de Noroc (+17%), HoReCa (+17%), Materiale şi Servicii de Construcţii (+31%) şi Produse pentru Casă (+30%) au avut creşteri mai dinamice.
Singurul sector care a înregistrat o scădere a investițiilor în media este de Telecomunicații, cu 14% mai puțin decât în 2023.
„Un trend care va avea implicaţii în dinamica industriei de publicitate”
„Piaţa media din România în 2024 reflectă în continuare transformările consumatorului român din punct de vedere tehnologic, social dar şi economic. Televiziunea rămâne un element de bază al investiţiilor publicitare, fiind canalul cu cel mai mare reach naţional. Aceasta continuă să fie relevantă pentru segmentele urbane prin adaptarea conţinutului cu producţii locale de calitate, transmisiuni live şi o bună înţelegere a rolului platformelor digitale, ceea ce îi permite să atragă un public diversificat şi foarte implicat.
Digitalul continuă să domine expansiunea pieţei media, pe fondul creşterii platformelor de streaming, dar şi al conţinutului video scurt pe reţelele sociale. Ascensiunea influenţatorilor locali ca vectori importanţi în campaniile publicitare, mai ales pe platforme precum TikTok, Instagram şi YouTube, este un trend care va avea implicaţii în dinamica industriei de publicitate şi în viitor.
Ultimii ani au arătat o dezvoltare rapidă a publicităţii digitale şi în zona de OOH – numărul de panouri tip LED a crescut semnificativ, iar dinamica acestui sector este de aşteptat să se menţină. Radioul îşi păstrează relevanţa prin oferirea de conţinut local şi emisiuni tematice, adresând un public fidel, în timp ce presa scrisă, deşi cu o prezenţă modestă, rămâne o valoare simbolică pentru anumite sectoare.
Este o piaţă agilă, capabilă să se adapteze rapid la schimbări, oferind multiple oportunităţi celor care ştiu să le valorifice rapid. În acest context Media Fact Book rămâne nu doar o analiză anuală a pieţei media, ci şi un instrument important în luarea deciziilor strategice într-o piaţă media aflată într-o efervescentă evoluţie”, spune Alexandra Olteanu, Managing Director Initiative România, relatează paginademedia.ro.