Ce trebuie să ştii dacă vrei să-ţi faci casă

Ultima actualizare:

    Foto: 123rf
Foto: 123rf

Ai un teren la ţară, cumpărat sau moştenit, şi te gândeşti să-ţi ridici o casă? Lucrurile nu mai sunt atât de simple, pentru că, din 31 august, legea te obligă să angajezi un diriginte de şantier care să verifice, pas cu pas, calitatea materialelor şi a lucrării. Aceeaşi regulă se aplică şi celor care vor să aducă îmbunătăţiri casei, vor s-o modifice sau s-o consolideze. Iar noutăţile nu se opresc aici.

Trebuie să angajezi diriginte de şantier 

Persoanele care vor să construiască o casă sau care aduc modificări şi fac lucrări de intervenţie la locuinţele deja existente vor fi obligate să angajeze diriginţi de şantier autorizaţi, care să supervizeze lucrările. Asta, indiferent de mărimea locuinţei: doar cu parter, cu un etaj sau cu mai multe etaje. 

 Mai mult, pentru ca lucrurile să fie sigure 100%, pe lângă dirigintele de şantier construcţia va fi supervizată şi de responsabili tehnici cu execuţia, care vor fi angajaţi de firma de construcţii aleasă. Atenţie! Persoanele care nu vor angaja un diriginte de şantier care să verifice execuţia lucrărilor vor risca o amendă între 5.000 şi 10.000 lei!

Când ai nevoie de verificatorul tehnic?

Proiectul tehnic al casei va fi controlat de către verificatori atestaţi. Practic, după ce proiectul e gata, el trebuie să fie aprobat de verificator şi abia după aceea poţi începe să sapi fundaţia şi să ridici casa. Cu toate acestea, proiectele tehnice nu vor fi verificate atunci când este vorba despre locuinţe unifamiliale care au doar parter. La fel, nici proiectul pentru anexele gospodăreşti nu va trebui verificat. Însă, condiţia e ca aceste case să fie situate în mediu rural sau în satele ce ţin de municipii şi oraşe. Atenţie! Dacă lucrările sunt începute fără ca proiectul să fie verificat de specialişti atestaţi, atunci când e cazul, amenzile sunt cuprinse între 10.000 şi 20.000 lei. 

Vei fi controlat de autorităţi 

Să nu ai impresia că, dacă nu respecţi legea, vei scăpa basma curată în ideea în care nimeni nu ştie ce faci tu în curtea proprie. Asta pentru că vei primi, din când în când, la fiecare fază a construcţiei, controale de la Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC). Doar persoanele care construiesc o casă care are doar parter şi anexele gospodăreşti şi care se află în mediul rural sau în satele ce aparţin de oraşe vor scăpa de vizitele autorităţilor. 

Cât plăteşti la stat 

Potrivit economica.net, noua lege te obligă să virezi o anumită sumă de bani către Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC). Mai exact, suma va fi echivalentă cu o cotă de 0,5% din valoarea autorizată (fără TVA) a lucrărilor pentru realizarea locuinţelor noi şi a lucrărilor de intervenţie la casele existente. 50% din bani vor fi viraţi la data transmiterii la ISC a înştiinţării referitoare la data începerii lucrărilor, iar restul banilor va fi virat la data semnării procesului-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor. Nerespectarea acestor termene va fi penalizată cu 0,15% pentru fiecare zi de întârziere.

Ce zice legea acum

În momentul de faţă, cei care doresc să construiască locuinţe, să le modifice, modernizeze, repare sau să le consolideze trebuie să aibă proiecte tehnice verificate şi să angajeze un diriginte de şantier pentru controlarea lucrărilor, potrivit legii nr. 10/1995. Totuşi, în mediul rural şi în satele ce aparţin oraşelor locuinţele cu parter, cu parter plus un etaj şi anexele gospodăreşti sunt exceptate de la regulă. Această excepţie va fi însă eliminată, potrivit Legii nr. 177/2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii, care a apărut în Monitorul Oficial. Actul normativ va intra în vigoare începând cu 31 august.

Ce este un diriginte de şantier 

Dirigintele de şantier este persoana însărcinată de către investitor (în cazul de faţă cel care vrea să-şi ridice o casă) cu verificarea calităţii materialelor şi produselor puse în lucrare şi/sau cu verificarea execuţiei corecte a lucrărilor de construcţii, potrivit site-ului dirigintesantier.ro. Dirigintele de şantier răspunde în faţa beneficiarului (tot tu, cel care vrea să-şi ridice casa), conform legii, pentru verificarea realizării corecte a execuţiei lucrărilor de construcţii, în baza unui contract de consultanţă încheiat între cele două părţi. Dirigintele de şantier răspunde, totodată, şi în faţa autorităţilor pentru execuţie conform cu proiectul şi cu reglementările tehnice în vigoare. Mai mult, dirigintele de şantier te va reprezenta în relaţiile pe care le ai cu proiectanţii, antreprenorii, furnizorii, prestatorii de servicii etc).

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1 remediu sforait jpg jpeg
cea mai scunda femeie cea mai inalta femeie guinness world records jpg
prison puzzle jpg
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net