Ce vaccin anti-COVID a avut cele mai puține reacții adverse. Câți români au ales acest ser

Ultima actualizare:

Click! îți spune ce vaccin anti-COVID a avut cele mai puține reacții adverse. Ministerul Sănătății a făcut publice datele statistice referitoare la reacțiile postvaccinale înregistrate în România în urma administrării serurilor.

Ce vaccin anti-COVID a avut cele mai puține reacții adverse
Ce vaccin anti-COVID a avut cele mai puține reacții adverse

În urma administrării a 15.856.528 de doze de vaccin anti-COVID-19 s-au raportat 48 de reacții adverse severe în țara noastră. Aceasta înseamnă o rată de 3,02 la un milion de doze, potrivit datelor Ministerului Sănătății care au la bază informații transmise de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), scrie Adevărul.

Astfel, au fost înregistrate 16 cazuri de tromboze postvaccinale, rata de reacții severe fiind de 1 la un milion de doze administrate; 15 cazuri de miocardite postvaccinale, rata fiind de 0,94 la un milion de doze; 12 cazuri de șoc anafilactic postvaccinal, rata fiind de 0,75 de cazuri la un milion de doze. Totodată, s-au înregistrat și 5 cazuri de afectare hepatică și neurologică.

Vaccinul anti-COVID  cu cele mai puține reacții adverse

Conform Institutului Național de Sănătate Publică , rata RAPI (reacții adverse postimunizare) la 1.000 de doze de ser administrate a avut valoarea cea mai mare pentru serul de la AstraZeneca (7,2 la 1.000 de doze administrate).

Pe locul 2 în acest clasament nefercit a fost Moderna (2,4 la 1.000 de doze administrate), în timp ce pentru produsele vaccinale Comirnaty (Pfizer) şi Johnson&Johnson ratele la 1.000 de doze adminstrate au fost sub 1.

Până acum au fost administrate 852.310 doze de AstraZeneca, 959.725 de Moderna, 12.104.338 de Comirnaty și 1.940.155 de doze Johnson&Johnson, în România.

Ce spun experții despre reacțiile adverse

Prof.dr. Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, SRE, a transmis că în reacțiile adverse postimunizare se inlcud atât reacțiile locale, cât și cele generale

„Aceasta înseamnă că în numărul mai mare sunt incluse și durerea, indurația și eritemul. Practic, acestea sunt semnele inflamației. Dacă apar semnele inflamației după administrarea unui vaccin, atunci înseamnă că lucrurile sunt bune.

Adică s-a întâmplat reacția dintre vaccin și organism. Dacă nu apar semnele acestea locale, nu e bine, pentru că înseamnă că cineva nu a fost activ acolo: fie ceea ce s-a introdus prin vaccin nu a avut niciun efect, ori organismul nu a răspuns nicicum”, a explicat specialistul, pentru Adevărul, referitor la datele INSP.

Emilian Popovici mai spune faptul că reacțiile grave contează:„Și aici vorbim despre miocardită, despre șoc anafilactic. Din datele INSP, niciuna nu depășește 1 la un milion de doze administrate. Asta înseamnă foarte puțin. Practic, înseamnă că reacțiile postvaccinale grave sunt extrem de rare”.

Celelalte au o mai mică importanță, adaugă vicepreședintele SRE. „Eu întotdeauna când vorbesc despre acest lucru sunt reacții postvaccinale și reacții adverse postvaccinale. Pentru ca oamenii să înțeleagă că reacțiile postvaccinale sunt normale, în timp ce acelea adverse – observați și termenul mai dur – sunt reacțiile generale pe care nu și le dorește nimeni, normal”.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
ciorba pasare adobestock jpg
ambulanta Fb jpg
cartofi jpg
2 tiuit urechi jpg jpeg
Prințesa Kate (1) jpg
rugaciune jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net