Cea mai cumplită execuție din istoria României! Adormirea Maicii Domnului, ziua în care Constantin Brâncoveanu și cei patru fii ai săi au fost decapitați

Ziua de 15 august reprezintă o zi sfântă în rândul românilor ortodocși, întrucât este amintită Adormirea Maicii Domnului. Credincioșii se bucură de această sărbătoare, însă puțini știu faptul că această dată mai amintește de un eveniment de-a dreptul sângeros: execuția Brâncovenilor.

Constantin Brâncoveanu a fost executat de ziua sa / foto: Arhivă presă
Constantin Brâncoveanu a fost executat de ziua sa / foto: Arhivă presă

În anul 1714, domnul Țării Românești Constantin Brâncoveanu, cât și fii săi au fost torturați, decapitați, apoi aruncați pe Bosfor. De asemenea, ziua de 15 august marchează și data morții Ecaterinei Teodoroiu, după ce are loc Bătălia de la Varnița și Muncelu.

Ziua de 15 august și moartea Brâncovenilor

În perioada 1688 și 1714, Constantin Brâncoveanu (n. 1654 – d. august 1714) a fost domnitorul Țării Românești (26 de ani). A avut, de asemenea, una dintre cele mai lungi domnii din întreaga istorie a principatelor române.

Execuția lui și a celor patru fii: Constantin, Ștefan, Radu, Matei, și sfetnicul Ianache (n. 1654) a fost unul dintre cele mai sângeroase evenimente ale istorie.

În perioada domniei sale, Țara Românească a cunoscut o puternică dezvoltare și un echilibru politic pe care Constantin Brâncoveanu l-a asigurat cu multe pungi de galbeni oferite pentru țara care se afla la graniță cu Imperiul Otoman, Habsburgic și Țarist, astfel că a reușit să fie ferit de teroarea războiului.

Totuși, dorința sa de a domni pacea în Țara Românească și toate eforturile pe care le-a făcut i-au adus moartea. Stârniți de invidie, turcii au vrut să dețină avuțiile pe care Constantin Brânconveanu le-a adunat de-a lungul domniei sale.

După luni de tortură asupra lui, a fiilor și ginerelui, Constantin Brâncoveanu a fost păcălit de turci, pentru a afla unde ascunde banii. Ei au fost mutați din Închisoarea celor șapte turnuri în palatul țării de la Constantinopol (Valah-Serai), turcii lăsându-i de înțeles domnitorului faptul că există șanse să revină pe tron.

„Fericit, Brâncoveanu începu o corespondenţă cu comandantul Sibiului şi cu Apostol Manu, omul său de afaceri cu privire la averea pe care încă nu o mărturisise. Scrisorile fură interceptate şi visul de fericire se nărui, iar după câteva zile de linişte, pe 28 iunie, fură mutaţi cu toţii din nou la Edicule. Torturile reîncepută în prezenţa soţiei , a fiilor şi a ginerilor”, povesteşte istoricul C. Gane în „Tragedia Brâncovenilor”, potrivit Adevărul

Constantin Brâncoveanu a fost executat de ziua lui

În data de 15 august 1714, Constantin Brâncoveanu nu sărbătoarea doar ziua lui de naștere, ci și ziua de nume a soției sale Maria. Anul aceal a fost fatidic, întrucât turcii au decis să execute cea mai sângeroasă execuție din toată istoria Imperiului Otoman.

„A doua zi, 15 august, la ceasul 9.00 dimineaţa, Brâncoveanu, cei patru fii ai săi şi ginerele Enache Văcărescu fură duşi dezbrăcaţi la cămaşă în faţa Seraiului, pe piaţa care era acolo la malul Cornului de Aur, peste drum de Galata. De jur împrejurul pieţei erau şiruri de ieniceri care păzeau ordinea în populaţia aceia, o mare de oameni venită să-şi potolească instinctul plăcerei bestiale de a vedea curgând sânge”, descrie istoricul C. Gane ziua cumplitei execuţii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
ciorba pasare adobestock jpg
ambulanta Fb jpg
cartofi jpg
2 tiuit urechi jpg jpeg
Prințesa Kate (1) jpg
rugaciune jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net