Cea mai importantă superstiție a lunii aprilie. Ce pun gospodinele la geamuri, pentru a fi casa ferită de lucrurile rele
Luna aprilie este considerată una dintre cele mai favorabile luni ale unui an. Pe lângă faptul că marchează existența primăverii, este perioada din an favorabilă pentru cei care cred în credințe și superstiții despre abundență și prosperitate să le pună în practică.
Această lună este denumită în poporul românesc Prier. Gospodinele care locuiesc la țară obișnuiesc să se folosească de un truc care atrage fericirea ca un magnet și îndepărtează răul. În limba latină, luna aprilie are denumirea de la Apreio, apreris, care prin traducere înseamnă „a deschide”, întrucât mugurii plantelor se deschid și natura revine la viață.
Trucul pe care gospodinele îl pun în practică în luna aprilie
În cea de-a doua lună a primăverii, românii respectă cu sfințenie numeroasele sărbători însemnate cu cruce neagră sau roșie. Pe data de 1, s-a sărbătorit Maria Egipteanca, cunoscută și ca Maria Iteanca. Superstițiile din popor spun că cine nu a respectat această zi poate fi lovit de soartă.
O altă dată importantă este ziua de 22 aprilie, când înainte de a fi sărbătorit Sfântul Gheorghe, oamenii își împodobesc ușile caselor cu brazde de rugi, iar ferestrele le ung cu usturoi, pentru a fi feriți de strigoi și alte spirite rele.
De asemenea, dacă femeile de la țară scot afară, în lumina soarelui, obiectele cu care cos, vor avea parte de spor pe toată durata anului.
Obiceiuri și superstiții în ziua de Sfântul Gheorghe
Fiind una dintre cele mai importante sărbători prăznuite de Biserica Ortodoxă pe data de 23 aprilie, mulți oameni ai poporului român tind să țină cont de anumite credințe supranaturale după care își ghidează viața.
De sărbătoarea Sfântului Gheorghe, ciobanii se asigură că oile sunt sănătoase și productive atunci când pun la stâne crengi de fag. De asemenea, o altă superstiție ne spune că este bine să punem gunoi la tulpina pomilor, pentru a înrodi frumos.
Și una dintre cele mai practica superstiții este aceea de a nu lucra. Despre cei care practică diverse munci în acea zi se spune că vor fi loviți de ghinion.