Cea mai spectaculoasă plajă sălbatică din România. Puțină lume știe de ea, iar turiștii n-o pot vizita decât câteva ore

Ascunsă de avalanşa de turişti care au ocupat celelalte plaje sălbatice, precum Corbu, Vadu, sau Tuzla, situată la confluenţa Deltei Dunării cu Marea Neagră, în judeţul Tulcea, la 30 de kilometri de localitatea Dunavăţul de Jos şi la 25 de kilometri de Gura Portiţei, se află mai puțin cunoscuta și spectaculoasa plajă sălbatică Perișor.

Cea mai spectaculoasă plajă sălbatică din România - Foto: colaj/captură video
Cea mai spectaculoasă plajă sălbatică din România - Foto: colaj/captură video

Pentru a ajunge la cea mai frumoasă plajă sălbatică din România trebuie să mergi câteva ore cu barca pe canalele ştiute de localnici, dar peisajul mirific ce te aşteaptă la sosire merită orice efort.

Astfel, această destinație este un loc de poveste, unde vei putea admira apa cristalină, cai sălbatici, nisip amestecat cu scoici, păsări de tot felul, kilometri întregi de plajă pustie şi o cherhană părăsită.

Vizitatori din toate colțurile lumi vin pentru a vizita plaja Perișor. Este adevărat, ghizii cei mai buni ce te vor ajuta să ajungi acolo sunt localnicii, care şi-au făcut şi o mică afacere din a duce turiştii cu bărcile de la pensiuni sau hoteluri, până la Perişor. Mai ales că traseele nu sunt omologate oficial, de aceea nu veţi găsi pe site-ul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) nici o referire la această plajă sălbatică.

Turiștii pot petrece doar câteva ore pe plaja Perișor

Pe lângă peisajul rupt parcă dintr-un basm, cu o sălbăticie nemaiîntâlnită, poți zări și câteva construcţii părăsite, ce făceau parte dintr-o fostă cherhană ce zace acum uitată de timp şi de oameni.

Pe timpul lui Ceauşescu, aici era cel mai mare bazin piscicol din toată Delta, «puielniţă», cum îi spunem noi. Munceau 300 de oameni. După 1998, când s-a desfiinţat Piscicola Murighiol, cherhanaua a ajuns pe mâna unor oameni de afaceri din Bucureşti. Dar e închisă de atunci. Totul s-a distrus”, a declarat Ionuţ, un localnic ce se ocupă cu transportul pe apă al turiştilor, prin canalul Lipovenilor, canalul Dunavăţ, canalul Mustaca, canalul Dranov şi, în sfârşit, canalul Perişor, conform Adevărul.ro.

Plaja Perişor este îngustă, de numai câţiva metri, plină de scoici scoase la mal de valurile cristaline şi limpezi ale mării. Nisipul, de o nuanţă albicioasă este puţin mai dur decât cel întâlnit în restul litoralului românesc. Resturi de butuci, aduşi la ţărm de valuri, stau mărturie a faptului că acolo natura îşi urmează cursul ei firesc. Și totuși, nu vezi nicio dovadă a civilizaţiei, iar turiștii pot petrece aici, în plină pustietate, câteva ore de relaxare şi linişte.

Plaja salbatică Perişor este considerată de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Deltei Dunării (ARBDD) o zonă-tampon între două arii strict protejate, unde accesul vizitatorilor este interzis.

De asemenea, reprezentanții ARBDD atrag atenţia că zonele strict protejate cu care se învecinează Perişor „sunt suprafeţe restrânse, din interiorul rezervaţiei, în care se păstrează, în condiţii nemodificate sau puţin modificate de om, specii de plante şi animale, precum şi mediul lor de viaţă. De aceea, intrarea în interiorul acestora este permisă doar în scop de cercetare şi de supraveghere“.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mircea Fechet, ministrul Mediului și Nicolae Ciucă, președintele Senatului, participă la evenimentul de lansare a Sistemului Garanţie-Returnare RetuRO la un supermarket din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
image
image
image
image
image
image
sticla ketchup1 jpg
cosmos 7682504 1280 jpg
condimente pixabay jpg
supermarket 5202138 1280 jpg
Ziua Regalităţii  10 Mai, ziua cu triplă semnificaţie istorică jpeg
Muste insecticide larvicide capcane scaled jpg
izvorul tamaduirii ce nu ai voie sa faci in aceasta zi sfanta ca pastele 1 jpg jpeg
icoana Izvorul Tamaduirii
image
actualitate.net
image
actualitate.net