Cel mai excentric domnitor al tuturor timpurilor. Purta cercel și știa 12 limbi străine

Domnitorii români au fost și continuă să rămână unele dintre cele mai controversate personaje istorice. Printre ei, amintim de unul dintre cei mai excentrici pe care Țara Românească i-a avut – Petru Cercel, renumit pentru faptul că purta cercel și vorbea 12 limbi străine.

Petru Cercel, unul dintre cei mai renumiți domnitori români / foto: Arhivă Click!
Petru Cercel, unul dintre cei mai renumiți domnitori români / foto: Arhivă Click!

Petru Cercel  s-a remarcat prin prisma felului său excentric. Fratele lui Mihai Viteazul a locuit o vreme la curtea regelui Henric al III-lea unde, în urma călătoriilor sale, a reușit să învețe 12 limbi străine. Cât despre cercel – piesa de rezistență care l-a diferențiat de restul domnitorilor români, l-a purtat după moda de la Paris.

Petru Cercel, un adevărat aventurier

În anul 1556 se naște Petru Cercel, fiu al domnitorului Păstrașcu cel Bun și frate al domnitorului Mihai Viteazul. Anii tinereții i-a petrecut în exil, întâia oară fiind trimis de otomani în insula Rhodos. În încercarea sa de a evada, domnitorul a ajuns întemnițat în Siria, la Alep, urmând ca după ani mulți de exil să reușească să scape de influența otomanilor, urmând ca mai apoi să înceapă demersurile pentru câștigarea tronului românesc, cerând ajutorul occidentalilor.

Odată ajuns la Paris, inteligența și felul său carismatic, l-au băgat în grațiile Chaterinei de Medici, ajungând ulterior în preajma Regelui Henric al III-lea al Franței. Până să ajungă în acest punct, se spune că datorită călătoriilor sale, Petru Cercel a reușit să învețe 12 limbi.

„În Constantinopol, Cercel va fi învăţat carte cu profesori de seamă, iar la Rodos şi-a însuşit pe deplin limba greacă şi turcească. În pribegia lui prin Asia şi Africa îşi va fi îmbogăţit cunoştinţele cu multe alte lucruri şi îşi va fi însuşit limbile orientale. Ajuns în Transilvania el a învăţat ungureşte, apoi în Polonia, polonă, în Germania, nemţeşte, în Italia, italieneşte, iar în Franţa, franţuzeşte, aşa încât ajunsese a cunoaşte 12 limbi străine.”, conform celor scrise de Ştefan Pascu în lucrarea  biografică ”Petru Cercel şi Ţara Românească”, după cum informează desprelume.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate și William în 2022 la Royal Charity Polo Cup, Profimedia (3) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Euro dolari lei bancnote bani FOTO Shutterstock jpg
avioane parcate aeroport aterizare avion frankfurt shutterstock 1702941451 jpg
foto1 examen bac jpg
luca italianul 2 k6fi jpg
tigaie depositphotos1 jpeg
maia sandu1 jpg
Stefan cel Mare png
ceai freepik jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net