Cel mai îndepărtat loc de pe Pământ! Cei mai apropiați oameni sunt astronauții aflați pe orbită
Polul oceanic cunoscut sub numele de Punctul Nemo sau Polul Inaccesibilității este cea mai izolată locație de pe planetă și a devenit un cimitir pentru resturile spațiale. Aici a ajuns inclusiv stația spațială rusă, Mir. Cel mai apropiat țărm se află la 2.688 km distanță.
Punctul Nemo, localizat în centrul triunghiului făcut de insulele Ducie, Motu Nui și Maher (care sunt teritorii britanice de peste mări), de lângă Antarctica, nu face parte din rutele maritime, fiind evitat din cauză că este cunoscut drept „cimitirul deșeurilor spațiale” – o zonă unde au căzut resturile a sute de sateliți, rachete și nave spațiale, de-a lungul a peste 60 de ani. Resturile Stației Spațiale Internaționale (ISS) vor ajunge tot aici.
Ea va fi dezafectată în 2030 și apoi scoasă de pe orbită în 2031. Pentru că ambarcațiunile nu trec pe aici niciodată, nu există posibilitatea ca vreo rămășiță din spațiu să provoace un naufragiu.
Punctul Nemo îi fascinează pe cercetători
Celebra stație spațială rusă MIR s-a dezintegrat în atmosfera terestră printr-o acțiune de reintrare controlată, pe 23 martie 2001. Desigur, MIR își duce „odihna veșnică” tot în Punctul Nemo. Cel puțin 264 de nave spațiale au fost aruncate în zonă între 1971 și 2016, Rusia fiind cel mai mare contributor de nave spațiale în acest cimitir.
Nemo, care înseamnă „nimeni” în latină, i-a fascinat pe oamenii de știință, deoarece se crede că viața marină a evoluat cu greu aici, din cauza izolării sale și a curenților oceanici slabi.
Această zonă este faimoasă și pentru slaba populare din punct de vedere al florei și faunei marine. Pe fundul oceanului Pacific sunt lanțuri muntoase, iar temperaturile scăzute fac din Punctul Nemo un loc neprielnic vieții, pentru majoritatea speciilor.
Nu există pești sau alte vietăți marine, iar lipsa luminii solare și a nutrienților face dificilă supraviețuirea. Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit aici bacterii și crabi mici, în găurile vulcanice de pe fundul oceanului.
Neavând pe nimeni în jur în nici o direcție, pe o suprafață de 22 de milioane de km2, cei mai apropiați oameni sunt astronauții care orbitează la 400 km deasupra.
Punctul Nemo a fost identificat pentru prima dată de inginerul croat Hrvoje Lukatela, în 1992. A fost botezat după căpitanul Nemo, personajul principal din romanul „20.000 de leghe sub mări”, scris de Jules Verne, cartea preferată a lui Lukatela.