Cel mai rapid animal de pe Pământ trăieşte şi în România. Se poate deplasa cu viteze de peste 300km/h
Lumea păsărilor este uimitoare datorită diversității sale. Cu singuranță, unul din cei mai fascinanți reprezentanți ai acestei lumi este șoimul călător. Pasărea poate atinge viteze de peste 300 km/h în momentul în care se lansează într-un atac vertical asupra prăzii. Pentru a rezista la forţele gravitaţionale care apar la aceste viteze uluitoare, organismul şoimilor călători a dobândit de-a lungul timpului o serie de adaptări speciale.
Șoimul călător, cel mai rapid animal de pe planetă
Șoimul călător (latină Falco peregrinus) este o specie de pasăre din familia falconidelor. Este cel mai rapid animal de pe planetă, conform descopera.ro. Este cu siguranţă cea mai răspândită specie de pasăre de pradă din lume, cele 17 subspecii catalogate de ornitologi fiind întâlnite pe toată suprafaţa Terrei cu excepţia oceanelor, Noii Zeelande şi Antarcticii.
Conform unor experimente făcute de specialişti din cadrul National Geographic, cea mai mare viteză înregistrată la un şoim călător care cobora în picaj a fost de 389 kilometri pe oră, dar specialiştii susţin că această pasăre poate atinge viteze chiar mai mari.
Șoimul călător are cele mai dure şi mai tari pene
Pentru a rezista la forţele gravitaţionale care apar la aceste viteze uluitoare, organismul şoimilor călători a dobândit de-a lungul timpului o serie de adaptări speciale. Astfel, şoimul călător are cele mai dure şi mai tari pene între toate păsările din lume, secreţiile sale lacrimale sunt extrem de dense pentru ca forţa de fricţiune a aerului să nu-i afecteze ochiul.
Șoimii călători au în nări o mică formaţiune cornoasă de formă conică al cărei rol este acela de a împiedica aerul să-i intre direct în plămâni când pasărea plonjează la asemenea viteze.
Pasăre răpitoare de talie medie
În timpul atacului, păsările lovite de şoimi în cap sau coloana vertebrală la astfel de viteze, mor instantaneu fără ca măcar să-şi observe inamicul, a notat descopera.ro. Însă, iată și alte lucruri mai mult sau mai puțin știute, respectiv mai mult sau mai puțin generale despre șoimul călător.
Este este o pasăre răpitoare de talie medie. Sexele au coloritul foarte similar, dorsal fiind gri-ardezie, iar ventral alb, cu dungi fine, negre. Mustața caracteristică este neagră, iată, evidentă pe fondul alb al obrazului (la mascul albul este mai intens). Femela este considerabil mai mare (15-20%).
Greutatea medie: 550-1500 g
Lungimea corpului este de 38-51 de cm şi are o greutate medie de 550-1500 g. Anvergura aripilor este cuprinsă între 89-113 cm. Numele de gen (Falco) este numele latin al șoimilor, care provine din latinul flectere – a se curba (cu referire, probabil, la gheare), iar numele de specie – peregrinus – provine din latină și înseamnă călător, pribeag (specia având un nume similar în multe limbi), conform site-ului de specialitate pasaridinromania.sor.ro.